Стратегія зеленого переходу "Метінвесту" залишається незмінною – гендиректор

Стратегія зеленого переходу "Метінвесту" залишається незмінною – гендиректор

Катерина Бєлоусова

Для металургійних заводів розробляють проєкти зі значного скорочення викидів вуглецю

Генеральний директор групи "Метінвест" Юрій Риженков заявив, що стратегія зеленого переходу компанії попри повномасштабну війну залишається незмінною.

Про це він розповів у інтерв'ю для PwC, наголосивши, що прагнення України прискорити євроінтеграцію означає необхідність ще швидшого зеленого переходу, ніж передбачалося спочатку.

Риженков зазначив, що зелений перехід "Метінвесту", попри реалії війни та втрату потужностей в окупованому Маріуполі, не є другорядним. 

“Метінвест” – це не просто українська компанія, це також європейська компанія. Тому ми повинні відповідати тенденціям і вимогам, які панують у Європі. Наразі Україна прагне прискорити свій шлях до членства в ЄС, а це означає, що нам потрібно буде здійснити перехід навіть швидше, ніж передбачалося спочатку”, – сказав він.

За його словами, компанія продовжить втілювати стратегію зеленого переходу, яку сформували до початку повномасштабної війни. Її реалізують на тих підприємствах, які залишилися. Так залізорудні потужності переводять на високоякісну залізну руду для окатишів DRI, що має вирішальне значення для сталого виробництва сталі в Європі.

“Це особливо важливо, оскільки нам не вистачає металобрухту для живлення електродугових печей. До речі, для української металургії це критично”, – наголосив Риженков.

Він додав, що принципово важливим для зеленого переходу галузі є стратегічне збереження якомога більшої кількості вторинної сировини, зокрема металобрухту, всередині країни.

Риженков також розповів, що у Криворізькому регіоні, де розташовані залізорудні шахти та металургійні заводи компанії, проєктують потенційні потужності для виробництва DRI та HBI, тобто гарячебрикетованого заліза.

Він зазначив, що для металургійних заводів розробляються проєкти спрямовані на значне скорочення викидів вуглецю у короткостроковій та середньостроковій перспективах. Це стратегічний крок до поступової ліквідації доменних печей і заміни їх електродуговими або плавильними печами. 

“Цей перехід наблизить нас до найкращих практик скорочення викидів CO2 в Європі, які наразі вважаються стандартом сталого виробництва сталі на континенті”, – пояснив Риженков.

Нагадаємо, група Metinvest заявила про намір виробляти зелену сталь (DRI-продукцію) на своїх відбудованих заводах у Маріуполі та Авдіївці, що на Донеччині, після деокупації. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, “Метінвест” доєднався до урядової платформи щодо зеленого відновлення металургійного сектору України. 

Читайте також
У Кривому Розі комбінат установив новий потужний димосос, що очищає повітря
У Кривому Розі комбінат установив новий потужний димосос, що очищає повітря

За годину роботи він здатен видалити до 137 тисяч кубічних метрів неочищеного повітря

У Кривому Розі на комбінаті встановили гідроциклон, який очищає повітря
У Кривому Розі на комбінаті встановили гідроциклон, який очищає повітря

Обладнання дає змогу досягти високого ступеня очищення повітря на робочих місцях

На "Запоріжсталі" під час війни особливо уважно стежать за екологічними показниками
На "Запоріжсталі" під час війни особливо уважно стежать за екологічними показниками

Тільки в травні фахівці УОНС провели 80 перевірок у підрозділах комбінату