У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами shutterstock

У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами

Катерина Бєлоусова

Покупцями вуглецевих кредитів стануть переважно підприємства з високим рівнем викидів

У Китаї запустили програму сертифікованого скорочення викидів (CCER), яка дозволяє компаніям певних галузей промисловості торгувати своїми показниками скорочення викидів вуглецю після добровільної участі у заходах з їхнього скорочення.

CCER доповнить існуючий ринок торгівлі вуглецевими кредитами учасниками якого можуть бути лише підприємства з визначеною квотою на викиди парникових газів, повідомляє China Daily.

За словами експертів, CCER краще стимулюватиме розвиток деяких компаній, особливо тих, що працюють у секторі відновлювальної енергетики, щоб сприяти зеленому переходу країни. 

На початковому етапі CCER складатиметься з чотирьох секторів, а саме: 

  • лісорозведення;
  • сонячна теплова енергія;
  • офшорна вітрова енергетика;
  • створення мангрової рослинності.

В матеріалі пояснили, що компанії, задіяні в цих секторах, можуть зареєструвати свої акредитовані показники скорочення викидів у системі CCER і чекати транзакцій.

“Ці сектори були обрані тому, що їх прибутковість значною мірою залежить від продажу вуглецевих кредитів”, – пояснив керівник бюро соціології навколишнього середовища Китайської науково-дослідної академії наук про навколишнє середовище Ян Пінцзянь.

Він розповів, що покупцями вуглецевих кредитів стануть переважно підприємства з високим рівнем викидів, які не можуть вкластися у свої ліміти викидів та мають їх компенсувати. А також компанії, які хочуть продемонструвати свою корпоративну соціальну відповідальність, роблячи внесок у побудову більш зеленого майбутнього.

Ян підкреслив, що з часом, коли програма стане більш зрілою, будь-яка особа зможе придбати квоту, щоб компенсувати свій вуглецевий слід. Порівняно з ринком торгівлі квотами на викиди вуглецю, програма CCER розроблена для всіх, хто зацікавлений у скороченні викидів.

Зазначається, що вперше CCER запустили у 2012 році та призупинили у 2017 році через низький обсяг торгівлі та необхідність стандартизації роботи.

Нагадаємо, дослідження організації Climate Leadership Council показало, що близько 22% викидів вуглецю припадає на імпортні товари (приховані викиди), які фіксують у країнах-виробниках, а не споживачах. 8 з 20 найбільших глобальних потоків прихованих викидів походять з Китаю.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, міністр енергетики та природних ресурсів Туреччини Альпарслан Байрактар заявив, що у країні у 2024 році планують запровадити ETS (національну систему торгівлі викидами).

Читайте також
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря

Вловлений вуглець може покращити врожайність ферм на 30%

Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр
Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр

Це допоможе адоптуватися до європейського вуглецевого мита CBAM

В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю
В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю

Перші потужності запустять наприкінці 2024 або на початку 2025 року

Microsoft долучився до створення перших центрів вловлення вуглецю з повітря у США
Microsoft долучився до створення перших центрів вловлення вуглецю з повітря у США

Microsoft планує досягти відʼємних викидів до 2030 року