У Китаї побудують дві установки з виробництва водню з технологією уловлювання СО2 shutterstock

У Китаї побудують дві установки з виробництва водню з технологією уловлювання СО2

Катерина Бєлоусова

Нові установки замінять поточне постачання від установки газифікації на основі вугілля

У Китаї Шанхайський хімічний промисловий парк Industrial Gases (SCIPIG), дочірня компанія Air Liquide, інвестує понад €200 мільйонів в будівництво двох установок з виробництва водню в Шанхайському хімічному промисловому парку (SCIP).

Установки матимуть загальну потужність виробництва водню близько 70 000 м3/год і будуть оснащені технологією уловлювання та переробки CO2, повідомляє Gasworld.

Air Liquide планує завершити першу фазу експлуатації до кінця 2023 року, щоб уникнути викидів 350 000 тонн CO2 на рік.

Нові установки замінять поточне постачання, що надходить від сторонньої установки газифікації на основі вугілля. Блоки уловлювання та переробки вуглекислого газу будуть сприяти виробництву монооксиду вуглецю (CO) із загальною потужністю 28 000 м3 /год

Водень та CO будуть постачатися Covestro China і Shanghai Lianheng Isocyanate Company (SLIC), спільне підприємство під керівництвом BASF і Huntsman, у SCIP, а також іншій промисловості в дельті Янцзи.

Франсуа Абріал, член виконавчого комітету Air Liquide Group, що наглядає за Азіатсько-Тихоокеанським регіоном, зазначив, що нові інвестиції ще більше сприяють довгостроковій співпраці Air Liquide з Covestro, SLIC і SCIP.

"Використовуючи наш досвід у виробництві водню, а також уловлюванні та утилізації вуглецю, проєкт демонструє нашу здатність запропонувати нашим клієнтам надійні, конкурентоспроможні та корисні для навколишнього середовища рішення", – сказав він. – "Air Liquide, спеціаліст із декарбонізації галузі, пишається тим, що цим проєктом підтримує амбітний кліматичний план Шанхаю".

SCIPIG вже керує двома іншими водневими установками та чотирма установками поділу повітря в парку, де розташовано ряд великих міжнародних і місцевих хімічних компаній.

Ма Цзін, директор адміністративного комітету Шанхайського парку хімічної промисловості, зазначив, що запровадження інноваційних технологій допоможе відмовитися від видобутку газу на основі вугілля та різко скоротити пов’язані з цим викиди вуглецю.

"Наразі SCIP активно впроваджує нову дорожню карту для “зеленого” та низьковуглецевого розвитку відповідно до національного стратегічного розгортання. Нові інвестиції SCIPIG зіграють важливу роль у зниженні викидів вуглецю в парку", – сказав він. – "SCIP, як завжди, сприятиме будівництву та експлуатації цього проєкту, а також сприятиме використанню водню з низьким вмістом вуглецю, щоб сприяти досягненню наших спільних цілей щодо піку вуглецю та вуглецевої нейтральності”.

Нагадаємо, китайська компанія EPRO Advance Technology розробила пористий кремнієвий матеріал під назвою Si+, який за потреби може генерувати "надчистий водень" та може діяти як твердотільний матеріал, що генерує водень.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, нафтогазова компанія Shell побудує в Роттердамі, Нідерланди, найбільший в Європі завод із виробництва “зеленого” водню Holland Hyrdoge, що вироблятиме 60 000 кілограмів водню на день.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон