У "Київводоканалі" заявили, що жовту воду з-під крана можна пити. Відео Аквапром

У "Київводоканалі" заявили, що жовту воду з-під крана можна пити. Відео

Олена Яценьо

Почастішали скарги киян на якість води з-під крана

Водопостачальне підприємство "Київводоканал" запевнило своїх споживачів, що водопровідна вода у столиці цілком безпечна для пиття та приготування їжі.

Про це повідомила пресслужба компанії в середу, 4 серпня.

Нагадаємо, що останніми днями почастішали скарги киян на якість води з-під крана, зокрема на те, що вода має жовтуватий колір.

На це відреагував "Київводоканал" і запевнив споживачів, що вся вода, яку подає підприємство, безпечна з протиепідеміологічного погляду й відповідає всім вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною".

За даними компанії, основна причина зміни кольору води полягає в сезонному погіршенні води у джерелах – річках Дніпро та Десна через кліматичні умови.

"Зазвичай влітку якість води в річці завжди гірша, ніж узимку через спеку та цвітіння водойм, але один рік може сильно відрізнятися від іншого. Наприклад, цьогоріч кліматичні умови призвели до погіршення якості води, порівняно з минулим роком", – йдеться в повідомленні пресслужби.

Як пояснили представники підприємства, під час таких сезонних коливань “Київводоканал” змушений додавати більше реагентів і скоригувати весь процес підготовки води до її подачі в домівки жителів столиці.

Зокрема, речниця “Київводоканалу” Оксана Стан у програмі “Київ.NewsRoom” на телеканалі “Київ” розповіла, що нині коригують техніку подачі реагентів для того, щоб знезаражувати питну воду.

"Ми змушені адаптуватися до сучасних реалій клімату. З таким зіштовхнулися вперше торік. Думаю, за два-три дні кияни відчують зміни", – заявила вона.

Також у пресслужбі додали, що нині працюють над нормалізацією показника кольоровості, тож найближчими днями вода у кранах киян має стати прозорішою.

"Щодо впливу стану водопровідних мереж на якість води, то в міських мережах вода майже не зазнає вторинного забруднення. Ми регулярно проводимо промивки мереж і аналізуємо якість води в контрольних точках, тож одразу усуваємо ситуації, які можуть викликати забруднення", – сказали представники комунального підприємства.

Наголошується, що на якість води великою мірою впливає стан внутрішньобудинкових мереж, які не є в зоні відповідальності "Київводоканалу".

Раніше ЕкоПолітика писала, що в селі Перемога на Київщині люди бояться пити воду з криниць. Майже скрізь у водоймах високий вміст амонію та фосфатів.

Читайте також
У мережі з'явились нові відео з перших хвилин підриву Каховської ГЕС
У мережі з'явились нові відео з перших хвилин підриву Каховської ГЕС

Відео публікують у російських Telegram-каналах

22 березня відзначають Всесвітній день води: цікаві факти про цей день
22 березня відзначають Всесвітній день води: цікаві факти про цей день

Російська збройна агресія вже завдала українським водним ресурсам шкоди на понад 83 млрд гривень

На Глухівщині у сільських колодязях виявили нітрати
На Глухівщині у сільських колодязях виявили нітрати

Основним джерелом нітратів у воді є добрива, які змиваються з полів

В Міндовкілля анонсували створення нацкомпанії “Вода України”: що зміниться
В Міндовкілля анонсували створення нацкомпанії “Вода України”: що зміниться

Реформа дозволить залучити 1,4 мільярда гривень на ремонт та модернізацію водогосподарської інфраструктури