У Києві готують до модернізації скандальну Бортницьку станцію. Відео vodokanal.kiev.ua

У Києві готують до модернізації скандальну Бортницьку станцію. Відео

Романа Слісар

Мешканці Дарницького району столиці десятиліттями потерпали від неприємного запаху

Підготовчі роботи для реконструкції Бортницької станції аерації (БСА) у Києві майже завершені, тож до кінця 2021 року японська компанія розпочне її модернізацію.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу "Київ".

Як зазначається, на Бортницьку станцію надходять для очистки каналізаційні стоки від 5 млн жителів столиці і міст-супутників – Ірпіні, Бучі, Вишневого тощо.

Мешканці житлових масивів Дарницького району – Осокорків, Позняків, Харківського – десятиліттями потерпали від неприємного запаху.

"Відразу, як ми приїхали сюди, у 1986 році, то це (неприємний запах – прим. ЕкоПолітики) було – всюди туалет", – розповіла киянка Анна.

"Ми тільки думаємо: це Бортницька, чи це той завод? Розумієте? Там такі запахи – коли вибухнув будинок, парадне зірвалося, люди були дезорієнтовані, чим воно там смерділо – або газом, або може то з Бортницької станції, тому що там ці запахи були весь час", – наголосила мешканка Дарницького району Тетяна.

Про реконструкцію життєво необхідного для столиці підприємства заговорили ще на початку 2000-х років, однак реальні роботи, хоча і підготовчі, розпочали лише шість років тому.

Проєкт реалізують спільно з японським урядовим агентством.

"Це підготовчі роботи – зобов'язання української сторони перед урядом Японії. Цей комплекс робіт включав у себе підготовку будівельного майданчика загальною площею близько 35 гектар, демонтаж бетонних конструкцій старих мулових полів, які з 1986 року не експлуатуються", – повідомив заступник директора з реконструкції Бортницької станції аерації Роман Петленко.

За умовами конкурсу, модернізувати станцію повинна тільки японська компанія. Передбачається, що наприкінці 2021 року вдасться розпочати модернізацію БСА.

Реконструкція триватиме близько 6 років.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що у Києві річка Либідь забарвилася в насичений жовто-отруйний колір через скид невідомих речовин. Згодом Управління екології та природних ресурсів КМДА оприлюднило результати аналізу проб води з її річища.

Читайте також
У Києві планують частково відмовитись від косіння трави: деталі експерименту
У Києві планують частково відмовитись від косіння трави: деталі експерименту

Практика відмова від косіння є поширеною в багатьох європейських столицях

У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле

Результати розслідування пожежі все ще чекаються

Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям
Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям

Стан повітря покращився завдяки зменшенню кількості підприємств-забруднювачів та автомобілів на дорогах