У Києві цілому району загрожує екологічна катастрофа через завод "Радикал" ukrinform.ua

У Києві цілому району загрожує екологічна катастрофа через завод "Радикал"

Катерина Бєлоусова

Рівень концентрації небезпечних речовин на прилеглій території "Радикалу" перевищує допустимі норми до 145 разів у повітрі та у 35 разів у ґрунті

У Києві в Дарницькому районі на заводі "Радикал" знаходяться 200 тисяч тонн промислових відходів, 10 тисяч з яких сильно насичені ртуттю, що загрожує місту екологічною катастрофою.

Про необхідність термінового вирішення питання заводу пише Олександр Маріковський на своїй Facebook-сторінці.

Нардепи Ігор Кривошеєв та Олександр Маріковський вимагають від Генерального прокурора Ірини Венедіктової та керівника Спеціалізованої екологічної прокуратури вирішення питань заводу "Радикал", особистого контролю та супроводу спеціальної екологічної прокуратури.

ВАТ "Радикал" було введено в експлуатацію у 1951 році і до до 1996 року підприємство виробляло екологічно небезпечні матеріали. Зупинка діяльності що відбулась без відповідних регламентних робіт та виводу потужностей з експлуатації, в результаті чого залишки хімічних речовин не вивезли з території. Без  відповідного догляду та контролю за ситуацією небезпечні речовини почали становити підвищену загрозу для довкілля, потрапляючи в грунт та атмосферне повітря.

Понад 20 років кияни та екологічні активісти зверталися до міських органів влади з проханням невідкладно посприяти та ліквідувати екологічне забруднення або ж здійснити відповідні заходи, які б допомогли істотно зменшити його вплив.

Наразі обсяг ртутьвмісннх відходів, які мають бути вилучені та вивезені з території ВАТ "Радикал", становить близько 200 тис. тонн, з них 10 тис. тонн сильно насичені ртуттю, яка може токсично впливати на рівень здоров'я громадян людей та на довкілля.

“Рівень концентрації небезпечних речовин на території заводу "Радикал" та прилеглої території у радіусі 300 м перевищує допустимі норми місцями до 145 разів у повітрі та у 35 разів – у ґрунті. А шкода довкіллю, внаслідок забруднення ртуттю та ртутьвмісними речовинами вказаної земельної ділянки складає понад 40 млрд. грн”, – йдеться у зверненні.

Тож нардепи просять:

  • ​​Взяти на особистий контроль ситуацію, яка існує в м. Києві вже більше 25 років, пов'язана з діяльністю ВАТ “Радикал”;
  • Забезпечити ефективне виконання функцій прокуратури, враховуючи, що однією з головних засад діяльності органів прокуратури є: верховенство права та визнання людини, її життя і здоров'я, честі і гідності, недоторканності і безпеки найвищою соціальною цінністю;
  • Розглянути можливість залучення представників Спеціалізованої екологічної прокуратури до процесуального супроводу всіх кримінальних проваджень, які стосуються ВАТ “Радикал".

“Поки Олег Бондаренко з якихось незрозумілих причин зволікає з поставленням законопроєкту 2207-1-д Про відходи в порядок денний комітету, я продовжуватиму  опікуватися "відходами" Києва, у тому числі радіоактивними”, – зазначив Маріковський у пості.

Нагадаємо, заступника Віталія Кличка звинуватили в збитках на 40 млрд грн за забруднення довкілля ртуттю.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, покинутий завод "Радикал" у Києві просякнутий тоннами ртуті

Читайте також
Криза поводження з небезпечними відходами: лише 3 компанії отримали ліцензії в Україні
Криза поводження з небезпечними відходами: лише 3 компанії отримали ліцензії в Україні

Більшість підприємств з переробки небезпечних відходів втратили ліцензії

Українцям розповіли, що робити з розбитим ртутним термометром
Українцям розповіли, що робити з розбитим ртутним термометром

Ртуть неможна збирати пилососом, віником, ганчіркою

Де у Львові здати батарейки, термометри та лампи: графік та адреси
Де у Львові здати батарейки, термометри та лампи: графік та адреси

Кожний львівʼянин може безкоштовно здати 10 люмінесцентних ламп, 5 термометрів та 10 кг батарейок

У Запоріжжі виявили нелегальний склад небезпечних відходів просто неба. Фото
У Запоріжжі виявили нелегальний склад небезпечних відходів просто неба. Фото

Після колапсу ринку управління небезпечними відходами, станом на 1 березня, в Україні ліцензії отримали лише 5 компаній з близько 200