Заступника Кличка звинуватили в збитках на 40 млрд грн за забруднення довкілля ртуттю kyiv.gp.gov.ua

Заступника Кличка звинуватили в збитках на 40 млрд грн за забруднення довкілля ртуттю

Олена Яценьо

Йдеться про забруднення території заводу "Радикал"

Заступникові голови Київської міської державної адміністрації Петру Пантелеєву повідомили про підозру в невжитті заходів щодо ліквідації наслідків екологічного забруднення.

Підозру в справі приватного підприємства "Радикал" 31 січня о восьмій ранку вручили Петрові Пантелеєву, повідомила пресслужба КМДА.

Чиновника КМДА та колишнього ліквідатора відкритого акціонерного товариства "Радикал" підозрюють у заподіянні 40 млрд грн збитків унаслідок забруднення ртуттю території підприємства.

Згідно з матеріалами слідства, Пантелеєв ухилився від проведення впродовж 2014-2021 років на території, що зазнала забруднення небезпечними речовинами, відновлювальних заходів із ліквідації наслідків екологічного забруднення, що спричинило тяжкі наслідки (ст. 237 Кримінального кодексу України).

Загальний обсяг ртуті та ртутовмісних речовин на вказаній території сягає близько 200 тис. тонн.

Окрім того, у межах цього ж провадження прокуратура одночасно повідомила про підозру колишньому ліквідаторові ВАТ "Радикал", на якого покладався обов’язок відновити платоспроможність підприємства та провести заходи із демеркуризації його території та майна.

У КМДА наголосили, що завод "Радикал" ніколи не був у муніципальній власності, шкідливі відходи нібито накопичилися внаслідок недбальства власників.

Вручення підозри Пантелєєву в КМДА називають "черговою спробою політичного тиску на міську владу". Мовляв, саме державні органи заблокували спроби міста розробити проєкт утилізації відходів заводу і профінансувати його.

Раніше ЕкоПолітика писала, що в Києві на території покинутого хімічного заводу "Радикал", що часто називають "ртутною бомбою" столиці, накопичилося понад 200 тис. тонн небезпечних відходів, випаровування яких отруюють атмосферне повітря в околиці.

Читайте також
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле

Результати розслідування пожежі все ще чекаються

Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям
Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям

Стан повітря покращився завдяки зменшенню кількості підприємств-забруднювачів та автомобілів на дорогах

У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси
У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси

Найгірший індекс якості повітря CAQI 94 зафіксували на вулиці Архітектора Вербицького