У Карпатах на межі квазіпралісу виявили рубку дерев shutterstock

У Карпатах на межі квазіпралісу виявили рубку дерев

Олена Яценьо

Було встановлено підозри на низку лісопорушень

Експерти громадської організації “Лісові ініціативи та суспільство” (ЛІіС) під час огляду квазіпралісу та суміжних лісових ділянок у Майданському лісництві ДП “Делятинське лісове господарство” виявили вирубку дерев на межі однієї із цінних ділянок.

Про це йдеться на сайті ГО "ЛІіС" за результатами регулярного космічного моніторингу пралісових, квазіпралісових і природних лісів Українських Карпат.

"У листопаді 2021 року наші експерти здійснили дистанційний моніторинг зазначених ділянок, під час якого було виявлено зміну лісового покриву на межі чи безпосередньо на одній із цінних ділянок, яка розташована на території виділу 2,55 кварталу Майданського лісництва ДП “Делятинське лісове господарство”", — сказано в публікації.

Відтак було здійснено польове дослідження цієї та суміжних ділянок щодо дотримання природоохоронного законодавства на основі елементів лісогосподарської діяльності.

У результаті обстеження встановлено підозри на такі лісопорушення:

  • здійснення вирубки лісу в буферній зоні квазіпралісу розташованого на території кварталу 55, виділ 2 (вочевидь, рубки було проведено у 2021-му, а також у попередні роки);
  • звалювання дерев безпосередньо на територію ділянки квазіпралісу у кв. 55 вид. 2, що призвело до пошкодження ростучих дерев квазіпралісу;
  • складання порубкових рештків на площі квазіпралісів в кв. 55 вид. 2 (рубки 2021-го й рубок попередніх років);
  • оформлення підпису діляночних стовпів не відповідно до чинних стандартів (з огляду на це читання інформації на діляночному стовпі є неможливим);
  • засміченість території Державного лісового фонду (лісосік минулих років), а саме у кв. 56, вид. 7.

Представники організації закликали лісову охорону й охорону служб установ ПЗФ, на території яких розташовані цінні лісові об’єкти, дбайливо ставитися до їх збереження відповідно до чинного законодавства.

Як повідомляла ЕкоПолітика, біля Бориспільської траси, поблизу сіл Проліски та Щасливе, компанія “Нова пошта” вирубала частину лісу для будівництва нового сортувального термінала зі злітно-посадковою смугою.

Нагадаємо також, що вздовж дороги в національному природному парку "Королівські Бескиди" активісти знайшли пеньки 20 незаконно зрубаних дерев.

Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік