ЄС досяг угоди про першу у світі схему сертифікації з видалення викидів вуглецю shutterstock

ЄС досяг угоди про першу у світі схему сертифікації з видалення викидів вуглецю

Катерина Бєлоусова

Угода передбачає 4 типи зберігання вуглецю

Рада ЄС та Європарламент досягли попередньої політичної домовленості щодо регламенту про створення першої системи сертифікації викидів вуглецю на рівні ЄС від ґрунтів та промисловості.

Це добровільна система, яка покликана полегшити та прискорити розгортання високоякісних заходів з поглинання вуглецю та скорочення викидів від ґрунтів, зокрема землеробства, в ЄС, повідомляє пресслужба Ради ЄС.

Зазначається, що цей регламент стане першим кроком до запровадження комплексної системи сертифікації поглинання вуглецю та скорочення викидів від ґрунтів в законодавстві ЄС. Це сприятиме досягненню кліматичної нейтральності блоку до 2050 року.

Угоду мають схвалити окремо в Європарламенті та Раді ЄС.

Документ передбачає види діяльності з поглинання та скорочення викидів вуглецю та чотири відповідні типи зберігання:

  • постійне поглинання вуглецю – зберігання атмосферного або біогенного вуглецю протягом кількох століть;
  • тимчасове зберігання вуглецю в продукції тривалого використання протягом щонайменше 35 років (наприклад, у дерев'яних конструкціях);
  • тимчасове зберігання вуглецю від землеробства, наприклад, відновлення лісів і ґрунтів, управління водно-болотними угіддями, луками з морської трави;
  • скорочення викидів вуглецю та закису азоту в результаті управління для поліпшення балансу вуглецю в ґрунті, зокрема практики нульового обробітку ґрунту та посіву покривних культур у поєднанні зі зменшенням використання добрив тощо.

Зазначається, що останні два види діяльності повинні тривати щонайменше п'ять років, щоб бути сертифікованими. Це також не має призводити до придбання землі у спекулятивних цілях. Угода не передбачає відмову від вирубки лісів, видобуток вуглеводних з морського середовища, а також встановлення обʼєктів зеленої генерації. 

У пресслужбі розповіли, що нові правила будуть застосовуватися до діяльності лише в ЄС. Однак при перегляді регламенту Єврокомісія має розглянути можливість дозволити геологічне зберігання вуглецю в сусідніх країнах, якщо вони дотримуються екологічних стандартів ЄС. Сертифікати видаватимуться на одну метричну тону СО2-еквіваленту від одного з видів діяльності за умови моніторингу результатів.

Зазначається, що для отримання сертифікації, діяльність вуглецевого землеробства завжди повинна приносити щонайменше супутні вигоди для біорізноманіття, включаючи здоров'я ґрунтів і запобігання деградації земель.

Угода передбачає, що сертифіковані одиниці можуть використовуватися лише для досягнення кліматичних цілей ЄС та національно-визначеного внеску (НВВ), а не третіх країн. Однак правила можуть переглянути у 2028 році. 

У пресслужбі додали, що угода закликає Єврокомісію створити загальний і прозорий електронний реєстр ЄС через чотири роки після набуття чинності регламентом, щоб зробити інформацію про сертифікацію та одиниці публічною і доступною.

Зазначається, що до 2026 року Єврокомісія також має підготувати звіт про доцільність сертифікації діяльності, яка призводить до скорочення викидів від кишкової ферментації та утилізації гною в сільському господарстві.

Нагадаємо, у Чехії сотні фермерів 19 лютого вийшли на протест проти Європейського зеленого курсу (Green Deal), що накладає обмеження заради боротьби зі зміною клімату, високих цін на енергію та бюрократії.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Єврокомісія оприлюднила амбітні кліматичні цілі до 2040 року, які передбачають скорочення викидів на 90%.

Читайте також
У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі
У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Фінансування підтримає деякі з найпередовіших розробок з декарбонізації сталеливарної промисловості

Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року
Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року

Apple планує працювати з чистою енергією та використовувати перероблені матеріали для виробництва

У Німеччині можуть ввести загальнонаціональну заборону на водіння у вихідні
У Німеччині можуть ввести загальнонаціональну заборону на водіння у вихідні

Заборона на водіння у вихідні може стати необхідною згідно з чинним кліматичним законодавством

На Харківщині компостер допоміг уникнути 2,5 тисячі тонн викидів парникових газів
На Харківщині компостер допоміг уникнути 2,5 тисячі тонн викидів парникових газів

Громада може скоротити викиди метану на 30%, якщо люди компостуватимуть 20% органічних відходів