У ЄС заборонять автомобілі з двигунами внутрішнього згоряння Shutterstock

У ЄС заборонять автомобілі з двигунами внутрішнього згоряння

Олена Яценьо

Закон є частиною пакету законопроєктів ЄС про клімат

Європейський парламент у середу, 8 червня, підтримав запропоновані Єврокомісією зміни до правил контролю за шкідливими викидами, які передбачають повну заборону авто із двигунами внутрішнього згоряння з 2035 року.

Відповідну ініціативу підтримали 339 європарламентарів, проти висловилися 249, ще 24 – утрималися під час голосування, повідомляє пресслужба Європарламенту.

Зазначимо, що заборона автомобілів на дизелі й бензині спрямована на активізацію боротьби зі зміною клімату коштом швидшого розвитку електромобілів. Пропозиції ЄК є ключовою частиною пакету Fit for 55 і передбачають, що виробники автомобілів повинні знизити середні показники викидів вуглекислого газу на 100% до середини наступного десятиліття.

Водночас рішенням ЄП передбачено проміжні кроки у 2025 і 2030 роках. Зокрема, європейські законодавці схвалили скорочення викидів CO2 від автомобілів на 55% у 2030 році від показників у 2021-му. Цей крок поглиблює зобов’язання автомобільної промисловості щодо зниження викидів вуглецю в середньому на 37,5% наприкінці десятиліття проти минулого року. Більшість скорочень випаде на електростанції та заводи.

Частина депутатів Європарламенту запропонувала пом’якшити повну відмову від шкідливих викидів до 2035 року, але їхніх пропозицій не підтримала більшість.

Остаточний законодавчий текст ще потребує опрацювання на переговорах із Радою ЄС. Уряди країн-членів Євросоюзу мають винести свої вердикти протягом найближчих тижнів або місяців, перш ніж остаточну угоду ЄС про більш жорсткі вимоги до викидів автомобілів буде схвалено. Міністри навколишнього середовища мають підписати свою версію закону на саміті в Люксембурзі 28 червня.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Комітет із питань довкілля Європейського парламенту в рамках кліматичного пакету Fit for 55 підтримав пропозицію Єврокомісії про заборону продажу та реєстрації бензинових і дизельних автомобілів із 2035 року.

Читайте також
Європарламент ухвалив рішення щодо включення атомної енергетики до "зелених технологій"
Європарламент ухвалив рішення щодо включення атомної енергетики до "зелених технологій"

Депутати Європарламенту вважають, що технології з нульовим рівнем викидів мають важливе значення для декарбонізації економіки ЄС

Європарламент визнав підрив Каховської ГЕС воєнним злочином росії
Європарламент визнав підрив Каховської ГЕС воєнним злочином росії

Євродепутати закликали запровадити нові санкції проти росії

Євродепутати підтримали посилення енергозбереження та розвитку ВДЕ
Євродепутати підтримали посилення енергозбереження та розвитку ВДЕ

Тепер кожна держава-член повинна розробити транскордонні проєкти для розширення “зеленої” електроенергії

Європарламент підтримав надання газу та ядерній енергетиці “зеленого” статусу
Європарламент підтримав надання газу та ядерній енергетиці “зеленого” статусу

Якщо 20 із 27 країн-членів ЄС не виступлять проти пропозиції, вона буде прийнята в закон