У Херсоні вуличних котів визнали частиною екосистеми міста. Відео Shutterstock

У Херсоні вуличних котів визнали частиною екосистеми міста. Відео

Зоряна Бердник

Депутати Херсона підтримали петицію жителів міста

Котам у Херсоні надали офіційний статус: тепер вони частина екосистеми міста.

За відповідне рішення 10 березня під час позачергової сесії Херсонської міськради проголосували 30 депутатів із 35 присутніх, повідомляє Depo.Херсон.

Проєкт рішення про визнання котів частиною екосистеми міста підготували на підставі петиції херсонців, яка набрала необхідні 250 підписів для розгляду депутатами.

У петиції пропонувалося визнати котів частиною екосистеми міста та надати їм відповідний захист, щоб тварини могли взимку грітися у підвалах без ризику бути замурованими.

У документі, зокрема, рекомендується обслуговувальним комунальним установам, ОСББ не створювати навмисних перешкод для виконання котами їхніх природних функцій зі знищення гризунів, запобігати ненавмисній та навмисній ізоляції котів у підвальних приміщеннях, що позбавляє їх опіки волонтерів.

Деякі депутати у своїх репліках глузували щодо петиції. Казали, що скоро доведеться розглядати такі рішення щодо мишей, пацюків і горобців. Але директор комунального підприємства "Гарантія" Ігор Семенчев пояснив, що рішення міськради щодо котів може бути підставою для виділення з бюджету коштів на щеплення для цих тварин та їх стерилізацію.

Зі свого боку, доктор біологічних наук, завідувач кафедри ботаніки ХДУ Іван Мойсієнко підтримує необхідність стерилізації котів і створення для них притулку, проте вважає неправильним визнавати їх частиною екосистеми та відкривати для них підвали.
На його думку, якщо котів стане надто багато, різко поменшає птахів.

Херсон не перше місто в Україні, де котам надали офіційний статус. Раніше таку ініціативу підтримали міські ради Києва, Дніпра, Одеси, Запоріжжя, Рівного, Львова та інші. Саме львівський досвід міський голова Херсона вважає найкращим.

Зазначимо, що чи найпривітнішим містом до безпритульних котів є столиця Туреччини – Стамбул. Так історично склалося, що в цьому портовому місті споконвіку коти виконували дератизаційну функцію, оберігаючи місцеве населення від небезпечних хвороб.

Вуличні коти стали своєрідним брендом, символом турецької столиці. Про них навіть знімають кіно, зокрема 2016 року вийшов повнометражний документальний фільм "Місто котів", де розповідається про життя вусатих мисливців на гризунів на вулицях Стамбулу.

Нещодавно було започатковано проєкт зі встановлення на вулицях і парках Стамбулу спеціальних автоматів із кормом для вуличних тварин. Тепер перехожі можуть позбутися від пластикових пляшок із-під напоїв, поклавши їх у цей автомат, а натомість у спеціальні миски знизу висипається корм для тварин. Так місто частково розв'язує питання сортування пластику та підгодівлі вуличних тварин. Влада Стамбулу легко погодилася на такий проєкт, оскільки витрати на корм покриваються прибутком від переробки пластику, що приймає автомат.

Також вуличним тваринам у місті встановлено пам'ятні скульптури.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, до Червоної книги внесуть 171 новий вид тварин: з'явився оновлений перелік.

Теги:
Читайте також
У Києві будуть виловлювати та стерилізувати безпритульних тварин
У Києві будуть виловлювати та стерилізувати безпритульних тварин

Не випускайте домашніх улюбленців на самовигул

У Гостомелі можна безкоштовно чіпувати та вакцинувати домашніх тварин
У Гостомелі можна безкоштовно чіпувати та вакцинувати домашніх тварин

Коти повинні бути у переносках, а собаки у намордниках та з повідками

На Дніпропетровщині через війну збільшилась кількість тварин
На Дніпропетровщині через війну збільшилась кількість тварин

На думку експертів, дикі тварини “вимушено мігрують” через війну

У Чорнобильскому заповіднику помітили новий вид хижаків
У Чорнобильскому заповіднику помітили новий вид хижаків

Це тварина з сімейства псових, представник роду вовків