У Херсоні у плавні звозять будівельне сміття: винуватцю загрожує 850 грн штрафу suspilne.media

У Херсоні у плавні звозять будівельне сміття: винуватцю загрожує 850 грн штрафу

Катерина Бєлоусова

Херсонці вимагатимуть, щоб місто призначило експертизу, а винні ліквідували стихійне звалище за власні гроші

У Херсоні в мікрорайоні Корабел у плавні вантажівками звозять будівельне сміття, за що власник сплатить 850 грн штрафу.

Містяни звернулись до екологічної коаліції Херсонщини, Держекоінспекції та поліції по допомогу, повідомляє Суспільне.

Голова ГО "Імпульс Херсонщини" Дмитро Карлюк, який заблокував водія вантажівки пояснює, що це сміття може бути небезпечним для людей, які живуть у мікрорайоні, адже багатоповерхівки розташовані поряд із плавнями, де висипають сміття, яке може бути будь-якого класу небезпеки.

"Ми на Острові, плавні, на яких нарізали землю учасникам АТО згідно з кадастровою картою. Тут відбувається забруднення навколишнього середовища. Машина привозить сміття. Створюється полігон твердих побутових відходів в мікрорайоні Корабел”, – каже він. 

За словами голови Екокоаліції Херсонщини Ірини Зорі, це сміття потрапляє до водойми й забруднює природу. Ці діялнки видали з порушенням статті земельного кодексу, тому що це – берегова зона р. Кошової, яка впадає у Дніпро.

suspilne.media

suspilne.media

Ще одна вантажівка прямувала до місця, де скидають сміття, але, побачивши людей, розвернулася та поїхала геть. Після чого прийшов чоловік, який сказав, що є власником цієї земельної ділянки. Отримав її як учасник АТО за минулого скликання міськради.

"Це – не сміття. Я уклав угоду із заводом "Бетон ера". У них залишки виробництва. Я задешево у них беру і засипаю свою ділянку", – каже власник земельної ділянки Вадим Осмяткін.

Згодом приїхали патрульні поліцейські – перевірили документи у водія, взяли свідчення у Осмяткіна та представників Екокоаліції, які написали заяву до правоохоронних органів 7 лютого.

Поліція проводит перевірки та встановлює коло осіб, власників, а також водіїв щоб вирішити питання про притягнення їх до відповідальності, якщо буде виявлена їх провина.

"За інформацією поліції зазначені земельні ділянки є приватною власністю і саме власник має право розпоряджатися ними так, як він вважає за потрібне", – розповів виконувач обов`язків речника Нацполіції у Херсонській області Андрій Кований.

На місці побували представники Держекоінспекції представники Корабельної районної ради.

"Зараз ми надіслали листа на архітектуру з питанням щодо проєктної документації та розмежуванням зон відповідальності – де приватне, де дорога, пішохідні зони", – говорить заступник голови Корабельної районної ради у м. Херсоні ради Антон Комаров.

Спеціаліст ДЕІ Південного округу Павло Литвинчук розповів, що на  власника було складено протокол про адмінпорушення за ст. 52 і накладено штраф 850 грн.

За словами Дмитра Карлюки, вони вимагатимуть, щоб місто призначило експертизу, а винні ліквідували стихійне звалище за власні гроші.

Нагадаємо, у Херсоні біля житлових будинків місяцями не прибирають стихійне звалище.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Одещині у заповіднику “Тузлівські лимани” місцеві влаштували звалище будівельного сміття.

Читайте також
У Івано-Франківській області будуть ловити на гарячому тих, хто викидає сміття на природі
У Івано-Франківській області будуть ловити на гарячому тих, хто викидає сміття на природі

Будуть вживати жорсткі заходи, аби надалі порушникам не вдавалося безкарно засмічувати прибережну зону

У Житомирі екологічні інспектори виявили стихійне сміттєзвалище
У Житомирі екологічні інспектори виявили стихійне сміттєзвалище

Ліквадація сміттєзвалищ належить до повноважень місцевих органів влади

На Тернопільщині з сільради планують стягнути понад 5 млн грн через забруднення земель
На Тернопільщині з сільради планують стягнути понад 5 млн грн через забруднення земель

Виявлено стихійне сміттєзвалище на території громади