У грудні в Житомирі запрацює ТЕЦ на біомасі з унікальною технологією. Фото zt-rada.gov.ua

У грудні в Житомирі запрацює ТЕЦ на біомасі з унікальною технологією. Фото

Олена Яценьо

Установка з таким технологічним процесом комбінованого виробництва тепла та електричної енергії – перша в Україні

У Житомирі завершують будівництво нової теплоелектростанції на біомасі: уже змонтовано обладнання та проводять процедури для запуску системи в робочий режим.

Ввести об'єкт в експлуатацію планують у грудні, передає пресслужба Житомирської міської ради. Зазначається, що технологічний процес отримання енергії буде унікальним для України.

"Нині налаштовується електронна система, заповнюється технологічними носіями: термомаслом, силіконом, рідиною... Потому – перевірка системи, сушка котла, запуск теплообмінника, холодний і гарячий цикл турбіни... Це займе два чи три місяці... Плануємо, що у грудні в повному обсязі введемо її в експлуатацію", – розповів Дмитро Рогожин, директор КП "Житомиртеплокомуненерго".

Як розповіли в міськраді, на ТЕЦ термодинамічна установка органічного циклу Ренкіна комбіновано вироблятиме тепло та електроенергію. Її потужність – 1,2 МВт електричної та 7,1 МВт теплової енергії. ТЕЦ зможе забезпечити теплом 60 тис. кв. м. площі. До того ж установка цілодобового циклу дасть можливість будинкам на вулицях Малікова, проспекті Миру та Вільському Шляху отримувати гарячу воду цілодобово.

"Паливо подається до камери згорання, де є три контури: сушка, догорання, горіння і вигорання. Газ, який нагрівається до 1000 градусів, подається в масляний котел, він нагріває термомасло до 340 градусів, і це термомасло йде до повітропідігрівача... Силіконове масло стає паром, йде на турбіну, турбіну крутить, потім подається в паровидільний теплообмінник. Тут охолоджується, утворюється вода, і 5 МВт теплової енергії подається на котельню. З котельні – до споживачів", – пояснив Петро Сергійчук, технічний директор КП "Житомиртеплокомуненерго".

У мерії також заявили, що установка з таким технологічним процесом комбінованого виробництва тепла та електричної енергії – перша в Україні.

"Станція працюватиме переважно в автоматичному режимі, й дуже невелика кількість персоналу обслуговуватиме систему", – уточнив Сергійчук.

Сервісне обслуговування обладнання проводитиме італійська компанія. Упродовж двох тижнів італійці навчатимуть персонал. Паливо подаватиметься в автоматичному режимі за допомогою рухомої підлоги. На складі ж зберігатиметься щепа на три доби роботи станції.

"Концепція нової ТЕЦ – "зелені" технології, зменшення викидів CO2 (викиди зменшаться до 12 650 тонн на рік), енергозаощадження (зменшення споживання електроенергії до 8050 МВт/год на рік). Місто також зменшить споживання природного газу до 6 326 854 нм3 на рік", – йдеться в повідомленні міськради.

У КП зазначили, що отримали позитивний висновок від екоінспекції щодо впливу на довкілля. Окрім того, на території станції обладнають монітор для погодинної візуалізації викидів в атмосферу, тож житомиряни та працівники ТЕЦ зможуть у режимі реального часу спостерігати за кількістю атмосферних викидів.

Водночас КП зможе отримати додатковий дохід і стримати зростання тарифів, бо місто меншою мірою залежатиме від зростання цін на енергоносії.

Об’єкт зводився за кошти Уряду Швейцарської Конфедерації у співфінансуванні з місцевим бюджетом. Вартість – близько 300 млн грн, з яких майже 100 млн – бюджет громади.

Як писала ЕкоПолітика раніше, у місті Овруч Житомирської області група компаній "Укртепло", яка спеціалізується на проєктах у сфері біоенергетики, ввела в експлуатацію Поліську теплоелектростанцію, що працює на біомасі.

Нагадаємо також, що 20 вересня в Житомирі заклали символічну капсулу у вже зведений фундамент одного з цехів майбутнього сміттєпереробного заводу.

Читайте також
У Житомирі планують запустити біоТЕЦ на пальному з відходів
У Житомирі планують запустити біоТЕЦ на пальному з відходів

Місто планує щорічно заміщати 20 млн м3 природного газу RDF-сировиною

Злив стічних вод у річку Житомира завдав збитків на 22 мільйони гривень
Злив стічних вод у річку Житомира завдав збитків на 22 мільйони гривень

Вживаються заходи щодо відшкодування заподіяної шкоди

Житомир хоче стати першим "зеленим" містом України: досягнення та плани
Житомир хоче стати першим "зеленим" містом України: досягнення та плани

В Житомирі реалізували численні проєкти з термомодернізації житлових будинків та обʼєктів соціальної інфраструктури

Ліси Житомирщини оберігатиме від пожеж система спостереження "Око лісу"
Ліси Житомирщини оберігатиме від пожеж система спостереження "Око лісу"

Ліси Житомирської області перебувають під потрійним наглядом