У Франції прийняли законопроєкт про боротьбу з небезпечними хімікатами

У Франції прийняли законопроєкт про боротьбу з небезпечними хімікатами

Єлизавета Волкотруб

Очищення від "вічних" хімікатів коштуватиме Європі 238 мільярдів євро на рік

Комітет сталого розвитку та планування Національної асамблеї Франції 27 березня одноголосно прийняв законопроєкт про боротьбу з "вічними" хімікатами (PFAS).

Пер- та поліфторалкільовані речовини (PFAS) масово використовуються у хімічній промисловості, а з часом накопичуються в атмосфері, ґрунті, річковій воді, їжі та навіть в організмі людини, тому їх називають "вічними" хімікатами. Ці речовини можуть викликати серйозні проблеми зі здоров'ям: ураження печінки, захворювання щитовидної залози, ожиріння, проблеми з фертильністю та навіть рак, повідомляє Euractiv.

"Битву ще не виграно, але сьогодні ми здобули першу перемогу проти PFAS", — сказав у прес-релізі після голосування французський політик та еколог Ніколас Тьєррі.

Законопроєкт складається з трьох статей:

Перша стаття передбачає заборону на виробництво, імпорт, експорт і маркетинг продуктів (кухонне начиння, воск для лиж, косметику та одяг) що містять PFAS з 2026 року, також загальну заборону на весь інший текстиль у 2030 році.

Друга стаття передбачає включення PFAS до параметрів моніторингу питної води.

Третя стаття встановлює податок на виробників, які викидають у навколишнє середовище 100 г або більше PFAS. Цей головний принцип екологічної політики Європейського Союзу називається "забруднювач платить".

За словами голови списку французських "Зелених" Марі Туссен, очищення PFAS коштуватиме Європі 238 мільярдів євро на рік.

"Ця законодавча перемога є плодом прозорої роботи та спільної рішучості впоратися з цим безпрецедентним скандалом у сфері охорони здоров'я. Тепер мають проголосувати на пленарному засіданні 4 квітня. Якщо він буде прийнятий, Сенат ухвалить закон. Я розраховую на підтримку та мобілізацію всіх інших політичних груп", — додав Ніколас Тьєррі.

Відомо, що у 2020 році Європейська комісія опублікувала "Стратегію сталого розвитку хімічних речовин", спрямовану на поступову відмову від PFAS, якщо не буде доведено, що вони "необхідні для суспільства", але жодних заходів досі не вжито.

У січні 2023 року Данія, Німеччина, Нідерланди, Норвегія та Швеція подали до Європейського хімічного агентства пропозицію щодо обмеження PFAS.

Однак, Тьєррі наголосив, що ця ініціатива потребує тривалого процесу прийняття рішень і, за найсприятливішим сценарієм, може бути завершена тільки до 2027-2028 років.

Як повідомляла Екополітика раніше, Європарламент та Рада ЄС досягли попередньої згоди щодо регламенту про упаковку та її відходи, який, серед іншого, передбачає заборону певних форматів одноразової пластикової упаковки з 2030 року.

Читайте також
У США обмежують вміст "вічних" хімікатів у водопровідній воді
У США обмежують вміст "вічних" хімікатів у водопровідній воді

Уряд виділив 1 млрд $ на покриття витрат

Міндовкілля почало розробку правил поводження з відходами, що містять азбест
Міндовкілля почало розробку правил поводження з відходами, що містять азбест

У 67 країнах світу заборонили використання азбесту

Німецькі вчені намагаються замінити нафту на цукор при виробництві поролону
Німецькі вчені намагаються замінити нафту на цукор при виробництві поролону

Наразі на підприємстві виробляють 0,5 тонни такого аніліну на день