Засновник вертикальних ферм у Дніпрі Green Future Віктор Шулешко заявив, що завдяки власному винаходу агроосвітлення його ферма стала найбільш енергоефективною у світі – на 30% ефективнішою, ніж інші лідери галузі.
Витрати на електроенергію становлять 60% від витрат на вирощування і для зниження споживання необхідна модернізації систем освітлення, розповів він в інтервʼю для LIGA.net.
Зазначається, що виробництво розташоване у підвалі площею 300 м2, з висотою стелі 5 метрів. Система вирощування розбита на модулі, а саме на чотири рівні стелажів з загальною площею 16 м2. Ферма розрахована на 20 тисяч рослин.
Головними викликами для Шулешко та інших фермерів наразі є перебої з енергопостачанням та ціна на електроенергію (10 гривень за кіловат-годину), яка значно збільшує собівартість продукції.
Щоб знайти енергоефективне рішення, Шулешко їздить до тепличних комбінатів України, проводить досліди та тестує різні світильники.
"Знизити споживання енергії можна лише шляхом модернізації систем освітлення. Ми розробляємо найефективніші системи агроосвітлення у світі й це доведено. З досвіду роботи нашої власної лабораторії й тестування режимів освітлення, ми вийшли на дуже круті показники. Ми зараз ефективніше на 30%, ніж найкрутіші вертикальні ферми у світі", – розповів фермер.
Він довів, що його технологія найкраща завдяки керуванню системою освітлення.
В матеріалі підкреслили, що такі системи агроосвітлення мають попит серед провідних українських ферм ("Еко Ферма", "Мізерія" в Івано-Франківську, "Зелена" тощо). Окрім того, Green Future має клієнтів в Австрії, Чехії та ОАЕ.
Шулешко додав, що на фермі також виготовляють добрива з унікальною формулою.
"Наша глобальна комерційна мета – продаж технології. Адже побудувати вертикальну ферму – це нескладно, а ось зробити її ефективною – це важче та важливіше завдання", – розповів він.
Зазначається, що на фермі вирощують базилік. У вересні Green Future планує розширити свій асортимент та вийти на ринок з новою продукцією, а саме вирощувати шпинат, коріандр, руколу мізуна. Компанія вже підписала договір з мережею супермаркетів Fozzy Group та постачає базилік до 8 супермаркетів Дніпровщини.
"Зараз йде активне імпортозаміщення. Ось, наприклад, в Голландії неврожай і тому масово в Україні почали будувати ферми під тюльпани. Звичайно зелень привозитимуть з-за кордону. Але транспортування та фасування забирає частину продукції на утилізацію. Саме тому багато підприємств перелаштовують на локального виробника. Також є питання вуглеводного сліду – скільки було викинуто CO2 та СО в атмосферу під час транспортування й зберігання продукції", – розповів Шулешко.
Він додав, що ще однією проблемою аграрної сфери є відсутність фахівців. Тому Шулешко почав розробляти проєкти, які дозволять молоді отримувати знання та практику, зокрема готується меморандум з Дніпровським аграрним університетом.
Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, екоактивісти розвінчали найбільш популярні міфи щодо “екологічності” органічних продуктів.