У Дніпрі перевірили якість повітря: названо найбрудніші та найчистіші райони Shutterstock

У Дніпрі перевірили якість повітря: названо найбрудніші та найчистіші райони

Олекса Франко

За результатами дослідження, найзабрудненішим виявилося Донецьке шосе

На 30 локаціях Дніпра здійснили заміри концентрацій одного з найпоширеніших забруднювачів повітря – діоксиду азоту (NO2).

Перевірку повітря на вміст цього отруйного газу зробили в межах міжнародної кампанії з дослідження вмісту NO2 в містах Європи, повідомляє пресслужба громадської організації Save Dnipro у Facebook.

"Приблизно два роки тому ми познайомилися з міжнародною організацією Sensor.Community. Вона займається розвитком проєктів моніторингу якості повітря. А в середині 2020 року нам запропонували взяти участь у міжнародній кампанії за підтримки Deutsche Umwelthilfe. Дослідження передбачало заміри середньомісячної концентрації діоксиду азоту (NO2) у повітрі десяти міст Європи за допомогою професійних сертифікованих дифузійних пробірок (трубок)", – йдеться в повідомленні.

Наголошується, що 30 локацій для перевірки визначили так, щоб деякі трубки NO2 були встановлені біля перехресть, деякі – у житловій забудові, якісь – у зелених зонах, інші – біля офіційних постів спостереження.

"29 вересня 2020 року наші Павло Ткаченко та Ілля Рибаков із самого ранку сіли в автівку і поїхали через усе місто встановлювати 30 дифузійних трубок. У той день вони проїхали 145 кілометрів і витратили майже 11 годин. Уже за чотири тижні поїздка містом повторилася для того, щоб трубки зняти", – розповідають в організації.

Що показало дослідження

Найбільше навантаження діоксидом азоту в жовтні 2020 року було на Донецькому шосе (44,8 ug/m3 за середньорічної норми до 40, згідно з рекомендаціями ВООЗ), біля перехрестя вулиці Гоголя і проспекту Дмитра Яворницького (41,0 ug/m3) та на проспекті Сергія Нігояна (39,4 ug/m3).

Найчистіші локації – ДК “Енергетики” на ж/м Придніпровськ (10,1 ug/m3), вулиця Бориса Кротова (11,5 ug/m3) та в парку “Зелений Гай” (13,3 ug/m3).

Зазначимо, що тривалий вплив навіть малих концентрацій газу NO2 згубно впливає на здоров’я людини. У населених пунктах джерелами діоксиду азоту є викиди автотранспорту, виробництво електроенергії, металургія та інша промисловість. Але в містах України немає розгалуженої мережі, яка на постійній основі вимірювала б його вміст у повітрі.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що результати дослідження якості повітря в Києві показали перевищення вмісту завислих речовин, формальдегіду та діоксиду азоту.

Читайте також
Екоактивісти звинуватили Держгеокадастр в дерибані заповідників Дніпропетровщини
Екоактивісти звинуватили Держгеокадастр в дерибані заповідників Дніпропетровщини

В Держгеокадастрі запевнили, що порушень використання та оформлення ділянок не виявлено