У Дніпрі озеро з черепахами почало перетворюватися на болото. Фото Ольга Новікова / Facebook

У Дніпрі озеро з черепахами почало перетворюватися на болото. Фото

Олена Яценьо

Водойма вкрилася білою плівкою невідомого походження

У Дніпрі на житловому масиві "Перемога-6", що в Соборному районі міста, невелике озеро, яке наводнювали риби та черепахи, почало перетворюватися на болото.

Про те, що водойма вкрилася білою плівкою, а її мешканці вже давно перестали там з'являтися, розповіла місцева жителька Ольга Новікова на фейсбук-сторінці "Соборный район (ж/м Победа 1-6, Сокол 1-2, Днепр)".

"Перемога-6... Було озеро, а стало болото... Хтось може пояснити, що це за плівка??? Риба є, черепахи жили... тепер не знаю...", — підписала авторка допису фото водойми.

На фото видно, що поверхню озера вкрила якась в'язка біла плівка. Оскільки це не схоже навіть на звичайне цвітіння, дніпряни сильно занепокоїлися.

У коментарях розвернулося жваве обговорення причин, які могли призвести до таких змін водойми. Однією з найбільш імовірних вважають скид хімічних відходів. Зазначають, що там немає жодної циркуляції води.

Водночас найчастіше плівка з'являється через підвищену вологість і тепло, що, відповідно, збільшує кількість бактерій. Вона стає перепоною для обмінних процесів між водним і повітряним середовищами. Через це вода сильно закисляється, і в ній підвищується рівень лугу. Це відбивається на поведінці водних мешканців: ті стають менш активними, а із часом можуть і зовсім загинути, якщо їх середовище проживання не повернути до природного стан.

Раніше ЕкоПолітика писала, що в Солом'янському районі, що на Дніпропетровщині, виявили ставок, забруднений кров'ю тварин.

Читайте також
У Києві в озеро на Оболоні злили нафтопродукти. Фото
У Києві в озеро на Оболоні злили нафтопродукти. Фото

Правоохоронці для достовірності опечатали відібрали проби для аналізу води

У Львові міліє озеро через незаконну забудову: влада пообіцяла допомогти
У Львові міліє озеро через незаконну забудову: влада пообіцяла допомогти

На березі озера побудували котеджі під виглядом нежитлових приміщень

У Києві в озеро злили колосальну кількість нафти. Фото
У Києві в озеро злили колосальну кількість нафти. Фото

Комунальники встановили захисні бони та засипали витік сорбентом