У Дніпрі екологи хочуть купити станції аналізу води за 10 млн грн у свого екскерівника — ЗМІ Shutterstock

У Дніпрі екологи хочуть купити станції аналізу води за 10 млн грн у свого екскерівника — ЗМІ

Олена Яценьо

Переможцем стала тендерна пропозиція від "Елегії"

КП "Центр екологічного моніторингу" Дніпровської обласної ради оголосило тендер на закупівлю станцій аналізу якості води, за які готове віддати 10 млн грн. Переможцем торгів стала промислово-торговельна фірма "Елегія" — компанія, пов'язана з комунальним підприємством.

Про це йдеться в матеріалі "Информатор Деньги". Зазначається, що це вже не перша спроба підприємства придбати станції. Попередні торги було скасовано через те, що заявку подала тільки одна компанія — та ж "Елегія".

За інформацією видання, КП "Центр екологічного моніторингу" двічі цього року намагалося купити модульну станцію з комплектом вимірювально-аналітичного обладнання. Уперше торги оголосили 5 липня. Тоді компанія SENSO DYNAMICS LLC (її дані виводять на приватного підприємця зі Львова Юрія Михайлишина) виявила порушення в документах до торгів.

"Ваш проєкт контракту не передбачає участі нерезидента. Нерезидент не може відкрити рахунок у Державній скарбниці. Та й ніхто не буде із цим морочити голову — настільки малий контракт, — написано від імені SENSO DYNAMICS LLC. — Пропоную використовувати добре скроєний контракт, який використовується іншим держпідприємством (автор звернення доклав типовий договір акціонерної компанії "Украгролізинг". — ДИ) або внести відповідні зміни до вашого контракту. Як Ви знаєте, згідно із законом на передоплату понад 1 млн гривень відкривається банківська гарантія авансового платежу".

У комунальному підприємстві на таку пропозицію ніяк не відреагували й просто скасували торги нібито через скорочення витрат.

Наступного разу купити станцію спробували наприкінці вересня. Тоді SENSO DYNAMICS LLC не подавала заявки на участь у конкурсі, а єдиним учасником торгів була фірма "Елегія". Через те, що до конкурсу було подано менше ніж дві пропозиції, торги скасували. Проте того ж дня оголосили нові.

Із третьої спроби на торги прийшли рідна для КП фірма "Елегія" та компанія "ГЕОАКЦЕНТ". Переможцем стала тендерна пропозиція від "Елегії".

Згідно з даними "Информатор Деньги", директором і власником компанії "Елегія" зареєстрований житель Дніпра Євген Дробишевський, а підписувачем є колишній директор Центру екологічного моніторингу Андрій Сідеков.

Окрім того, у матеріалі йдеться й про марність закупленої техніки, на яку витрачено мільйони.

"Ми перевіряли роботу цих станцій на графічній версії віджету Центру екологічного моніторингу у травні, червні та серпні цього року. Але станції у Дніпрі на вул. Набережна Перемоги, 106а; у Нікополі по вул. Електрометалургів, 3, у Павлограді на вул. Соборній, 95, як не працювали, так і не працюють. Нині на графічній версії віджету активна лише одна станція у Дніпрі із трьох заявлених", — підсумували в публікації.

Як писала ЕкоПолітика раніше, у Дніпрі КП "Центр екологічного моніторингу" оголосив тендер на ремонт станцій аналізу якості повітря.

Читайте також