У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій shutterstock

У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій

Єлизавета Волкотруб

Наразі у країні загалом встановлено 2,7 ГВт офшорних вітрових електростанцій

Міністерство клімату та енергетики Данії оголосило про найбільший тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій на шести майданчиках із загальною потужністю до 10 ГВт.

Про це повідомляє Reuters.

Вітрові електростанції відіграють критично важливу роль для Данії та стають провідним кроком у досягненні цілі зі зменшення викидів CO2 на 70% від рівня 1990 року до кінця поточного десятиліття.

У міністерстві заявляють, що держава надасть шість майданчиків для будівництва офшорних електростанцій і це дозволить побудувати щонайменше 6 ГВт потужності. Проте переможним проєктам буде дозволено встановити більше турбін і загальна потужність може складати вже 10 ГВт або навіть більше.

Зазначається, що учасникам потрібно запропонувати ціну, яку вони готові сплатити державі протягом 30 років за право будувати вітрові електростанції. Держава володітиме 20% акцій кожного з цих проєктів.

"Будівництво 1 ГВт офшорної вітроенергетики, якого достатньо для живлення приблизно одного мільйона європейських будинків, коштує близько $2,3 млрд", – додали у міністерстві.

Повідомляється, що з такою потужністю вітрових електростанцій Данія буде здатна не лише повністю забезпечити свої потреби в електроенергії, а й матиме можливість експортувати зелену енергію до сусідніх країн або використовувати її для виробництва водню.

Як повідомляла Екополітика раніше, Данські компанії отримають $109 мільйонів на зелений перехід і 25% цієї суми спрямують на проєкти, що безпосередньо пов’язані з зеленим переходом.

Читайте також
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики

В Меморандумі також йдеться про підтримку та розвиток співробітництва та ділового партнерства між данським та українським бізнесом

Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська
Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська

Внаслідок російських ракетних атак пошкоджено близько 80% енергетичних потужностей

На Полтавщині планують встановити ВЕС площею 47 тисяч гектарів
На Полтавщині планують встановити ВЕС площею 47 тисяч гектарів

Проєкт має вирішити проблеми, пов'язані з енергетичною системою України, а також сприяти розвитку "зеленої енергетики"