У Британії незалежний Комітет виявив "великі провали" в декарбонізації shutterstock

У Британії незалежний Комітет виявив "великі провали" в декарбонізації

Катерина Бєлоусова

Велика Британія має активізувати свою увагу на уловлюванні вуглецю

У Великобританії незалежний Комітет зі зміни клімату (CCC) виявив "великі провали" у досягненні цілей стратегії Net Zero щодо відмови від викопного палива, енергобезпеки та скорочення викидів вуглецю.

Однак Стратегія має певні напрямки прогресу, такі як розгортання відновлюваної електроенергії та масштабування електромобілів, повідомляє Gasworld.

600-сторінковий звіт CCC про прогрес містить оновлену систему моніторингу кліматичного прогресу та нові індикатори прогресу для оцінки ризиків Net Zero. 

Щоб продовжити роботу в напрямку Net Zero, уряд також повинен дотримуватися планів скорочення викидів – на 47% з рівня 1990 року.

Голова CCC лорд Дебен, сказав, що країна "кричить" про закінчення залежності від дорогого викопного палива. Він також позначив Великобританію як "чемпіона" у встановленні нових кліматичних цілей.

"Я вітаю повторне підтвердження прихильності уряду Net Zero, але в його стратегії необхідно терміново закрити дірки. Вікно для досягнення реального прогресу коротке. Ми з нетерпінням очікуємо на обіцяні дії", – додав Дебен. 

Представляючи звіт торговому органу для промисловості уловлювання, використання та зберігання вуглецю (CCUS) та Асоціації захоплення та зберігання вуглецю (CCSA), Велика Британія має активізувати свою увагу на уловлюванні вуглецю. 

"Сьогоднішній звіт CCC чіткий – Великобританія не на шляху до досягнення чистого нуля, і нам потрібно рухатися набагато далі та швидше щодо CCUS", – сказала Рут Герберт, виконавча директорка CCSA.

План реалізації CCUS до 2035 був опублікований у березні 2022 року. Він призначений як заклик до дій для уряду, щоб підтвердити бізнес-моделі як для CCUS, так і для водню, а також сприяння просуванню інвестицій у наступну хвилю кластерів які мають запрацювати до 2030 року. 

"Велика Британія має величезну унікальну можливість стати світовим лідером у цій важливій технології, але нам потрібно натиснути на педаль зараз", – додала Герберт. 

CCC закликає до ширшої стратегії залучення громадськості з боку ширших факторів, що сприяють переходу. 

В матеріалі зазначили, що через три роки після підписання закону про ціль Net Zero Міністерство фінансів досі не розкрило, як буде розподілено весь спектр витрат і вигод від переходу. Це спонукало CCC запросити терміновий перегляд своєї податкової стратегії для підтримки переходу Net Zero. 

Щоб підсилити міжнародні та національні зобов’язання Великобританії щодо Net Zero, організація також заявила, що необхідна комплексна реформа законодавства про планування на додаток до випуску Стратегії майбутніх будинків. 

"Ефективне забезпечення Net Zero знадобиться по всьому світу, щоб кліматичний пакт Глазго залишив спадщину, яку Великобританія прагнула на COP26", — підсумовується в заяві.

Нагадаємо, Великобританія оновить Стратегію зеленого фінансування.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Британія розробила стратегію енергетичної безпеки.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності