У Британії більшість національних парків не приносять природі значної користі, – BES shutterstock

У Британії більшість національних парків не приносять природі значної користі, – BES

Катерина Бєлоусова

Території повинні бути визначені заповідними, лише якщо буде доведено, що дика природа відновлюється в довгостроковій перспективі

У Великобританії лише 5% заповідних території, які складають 28% території країни, ефективно виконують функції з охорони дикої природи.

Про це йдеться в звіті Британського екологічного товариства (BES), повідомляє The Guardian.

У матеріалі зазначили, що ці території, зокрема національні парки та зони надзвичайної природної краси (AONB), не повинні вважатися заповідними, якщо їхнє догляд за дикою природою радикально не покращиться. У звіті рекомендовано не включати їх до загальної кількості Великобританії в їхньому нинішньому стані.

“На міжнародному рівні Велика Британія виступає за заклики захистити 30% суші та моря до 2030 року (ціль "30x30"), але не в змозі захистити власну дику природу”, – йдеться у звіті.

Професор Джейн Хілл, еколог з Університету Йорка та один із авторів звіту зазначила, що такі території можуть сприяти більшому багатству видів, але дуже часто виявляється, що ці переваги є незначними.

"Доказом є те, що більшість охоронюваних ландшафтів не є корисними для природи, і лише невеликий відсоток перебуває в хорошому екологічному стані. Однак, оскільки існує система управління цими ландшафтами, вони мають великий потенціал для адаптації, щоб покращити те, як вони приносять користь природі", – сказала професор Хілл.

У звіті BES стверджується, що ландшафти повинні бути визначені заповідними територіями, лише якщо буде доведено, що дика природа відновлюється в довгостроковій перспективі. 

Основні причини поганого екологічного стану включають нестабільність сільського господарства та рибальства, забруднення та поширення немісцевих видів.

Уряди по всьому світу ведуть переговори щодо наступного десятиліття цілей ООН щодо захисту природи, і десятки країн зобов’язуються захищати 30x30, оскільки збереження є ключем до подолання кліматичних та екологічних криз. 

Проте багато з цих територій не мають позитивного впливу на дику природу, згідно з окремим звітом про 1500 охоронюваних об’єктів у всьому світі, опублікованим в Nature.

"Заповідні ландшафти – такі як національні парки та AONB тощо – не були призначені переважно для біорізноманіття. Щоб вони були включені в 30x30 їх потрібно перепрофілювати", — сказав доктор Джозеф Бейлі з Йоркського університету Сент-Джона, провідний автор звіту BES. 

Він також пояснив, що це вимагатиме значних і постійних ресурсів. Така реформа насправді може стати одним із найпозитивніших результатів для 30x30.

У звіті BES підкреслили, що заповідники недофінансовані і в результаті були змушені йти на компроміси. Дослідники кажуть, що необхідні кращі правоохоронні заходи, моніторинг та довгостроковий захист, а для цього необхідні ресурси, зокрема фінансові.

Адже самій по собі заповідної території недостатньо, щоб зупинити катастрофічну втрату біорізноманіття. Управління потребують і ландшафти, що їх оточують, щоб підтримувати природу. Це стає все більш важливим, оскільки види змінюють свій ареал у відповідь на зміну клімату. 

Однак дослідники вказують на запровадження ініціатив, які позитивно вплинуть на природу, зокрема більш безпечне для природи сільське господарство, відновлення торфовищ та управління водно-болотними угіддями.

У Великобританії також охоронюваними є 38% морів (MPA), проте багато з них не мають жодних управлінських заходів і їм загрожує пошкодження та нерегульоване донне тралення. Риболовля заборонена лише в 0,0024% вод Великобританії, наразі охоплюючи три MPA.

"Пропозиція захистити 30% морів Великобританії дуже вітається, але нам потрібні ефективні заходи управління в MPA, які захистять дику природу та принесуть користь місцевим прибережним громадам”, – сказав Рік Стаффорд з Борнмутського університету та автор звіту BES.

Він також додав, що відсутність всебічного управління або забезпечення виконання означає, що більшість з них не в змозі забезпечити природу і принести весь спектр переваг біорізноманіття, які вони інакше могли б.

Нагадаємо, на планеті стало вдвічі менше комах через зміни клімату.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Женеві закликали зупинити агресію РФ, щоб уникнути глобальної екокатастрофи.

Читайте також
У Києві вперше в Україні заборонили катання на джипах на заповідних землях
У Києві вперше в Україні заборонили катання на джипах на заповідних землях

Депутати Київради також погодили створення 7 нових заповідних об'єктів

В Україні хочуть заборонити джипінг у заповідниках: уряд схвалив законопроєкт
В Україні хочуть заборонити джипінг у заповідниках: уряд схвалив законопроєкт

Джипінг руйнує ландшафти та ґрунти, а також порушує середовища існування тварин та рослин