У 30 містах України пройшов марш за тварин. Фото та відео Укрінформ

У 30 містах України пройшов марш за тварин. Фото та відео

Олена Яценьо

Марш підтримали й українські полярники зі станції "Академік Вернадський"

У неділю, 5 вересня, у 30 містах України відбулася наймасштабніша гуманістична подія — Всеукраїнський марш за захист прав тварин.

Загальнонаціональну акцію організували за ініціативи гуманістичного руху UAnimals.

"Нас дістало, що парламент ігнорує більшість зоозахисних законопроєктів. Нас дістало, що знущання з тварин все ще продають як розваги. Нас дістало, що живодерів виправдовують суди. Нас дістало, що жорстокість до тварин з кожним днем лише множиться.

Годі ігнорувати страждання тварин! Годі знущань! Годі експлуатації! Годі відкладати гуманність!

Ми не маємо права мовчати й шукати виправдання для бездіяльності.

Захист слабких — справа сильних!"— йдеться в дописі організації на фейсбук-сторінці.

На думку активістів, цирки з тваринами, контактні зоопарки, дельфінарії, хутрові ферми та притравочні станції для полювання — це варварство, якому немає місця в сучасній Україні. Вони вимагають, щоб живодерів і догхантерів, зокрема, притягували до відповідальності.

Загалом десятки тисяч українців публічно виступили проти знущання з тварин у 30 містах. В акції взяли участь активісти та власники тварин із Києва, Львова, Харкова, Дніпра, Одеси, Вінниці, Чернігова, Миколаєва, Рівного, Тернополя, Івано-Франківська, Полтави, Херсона, Черкас, Кропивницького та інших міст. Окрім того, на марші була група учасників, які виступають за веганство.

Також марш підтримали українські полярники зі станції "Академік Вернадський". Вони наголосили, що морські ссавці мають жити в морях та океанах.

"Не так давно ставлення до тварин у цьому регіоні планети було зовсім іншим. Ще у ХХ столітті до тварин тут ставилися як до ресурсу, зокрема, популяції китів нещадно знищували в ході китобійного промислу, і навіть мораторій на їхній промисел досі не призвів до відновлення чисельності усіх видів...

Ми підтримуємо прагнення учасників Маршу щодо дбалого ставлення до тварин. Зокрема, ми щиро переконані, що морські ссавці мають жити виключно в морях і океанах, а не в дельфінаріях", — зазначили полярники.

Учасники маршу в Києві передали депутатам Верховної Ради 12 вимог щодо законодавчого забезпечення гуманного ставлення до тварин в Україні.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроєкт №2351 "Про охорону тваринного та рослинного світу", який, зокрема, передбачає кримінальне покарання за вбивство бездомних тварин.

Нагадаємо також, що в реабілітаційному центрі національного природного парку "Синевир", що на Закарпатті, помер бурий ведмідь Юра. Раніше тварину перевезли сюди з приватного туристичного комплексу в Косові Івано-Франківської області.

Повідомлялося й про те, що Товариство захисту тварин США зняло мультфільм Save Ralph про скаліченого лабораторного кролика, на якому тестують косметику.

Читайте також
Волонтери закликали допомогти тваринам зі скандального притулку на Київщині
Волонтери закликали допомогти тваринам зі скандального притулку на Київщині

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом жорстокого поводження з тваринами

"Закон на їхньому боці": на Закарпатті з’явилися борди на підтримку прав тварин
"Закон на їхньому боці": на Закарпатті з’явилися борди на підтримку прав тварин

Зоозахисники планують встановити аналогічні борди й в інших областях України