У 2023 році потужності відновлювальної енергетики у всьому світі зросли на 50% shutterstock

У 2023 році потужності відновлювальної енергетики у всьому світі зросли на 50%

Катерина Бєлоусова

Очікується, що до 2028 року ВДЕ генеруватиме 42% енергії у всьому світі

За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) у 2023 році глобальні потужності відновлюваної енергетики зросли на 50% від рівня 2022 року, тобто до 510 ГВт.

Таке зростання стало рекордним за останні 20 років, хоча воно триває вже протягом 22, повідомляє Guardian.

В МЕА підкреслили, що завдяки такому зростанню світ може досягнути кліматичних цілей до 2030 року.

"Вражаюче" зростання пропонує "реальний шанс" для того, щоб світові уряди виконали обіцянку, узгоджену на кліматичних переговорах COP28 у листопаді, потроїти потужності відновлюваної енергії до 2030 року, щоб значно скоротити споживання викопного палива”, – додали в Агенстві.

Зазначається, що сонячні потужності забезпечили три чверті зростання ВДЕ. Більшість з низ встановили у Китаї, попри скорочення субсидій.

За даними МЕА, рекордні темпи зростання в Європі, США та Бразилії дозволили зеленій енергії випередити вугілля як найбільше джерело світового виробництва електроенергії до початку 2025 року. За прогнозами, до 2028 року на відновлювані джерела енергії припадатиме понад 42% світового виробництва електроенергії.

У звіті наголосили, що на кліматичній конференції COP28 близько 120 країн погодилися потроїти ВДЕ-потужності до 2030 року. Таке рішення, разом з подвоєнням енергоефективності, скороченням викидів метану, переходом від викопного палива та збільшенням фінансування, покликано запобігти різкому глобальному потеплінню.

Однак виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль зазначив, що наявні темпи розвитку ВДЕ не забезпечать досягнення потроєння потужностей.

"Нас там немає, але ми не за мільйон миль, – сказав він. – І уряди мають інструменти, необхідні для усунення розриву".

В матеріалі розповіли, що Біроль применшив побоювання, що швидке зростання витрат, з якими стикаються розробники вітряків у США та Європі, буде гальмувати довгострокове зростання галузі. Адже поєднання вищих процентних ставок і витрат на ланцюжок поставок змусило деяких розробників скасувати великі офшорні вітрові проєкти та викликало занепокоєння щодо майбутнього цієї технології.

Нагадаємо, Міжнародне енергетичне агентство попередило, що даних обіцянок на кліматичній конференції COP28 недостатньо для обмеження глобального потепління на рівні 1,5°C, навіть якщо їх виконають.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження провідного кліматолога Джеймса Хансена показало, що викиди від спалювання викопного палива та кліматичне явище Ель-Ніньо призведуть до підвищення температури на 1,7°C вже у травні 2024 року.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності