Три країни ЄС просять допомоги у проєктах з транспортування “зеленого” водню shutterstock

Три країни ЄС просять допомоги у проєктах з транспортування “зеленого” водню

Катерина Бєлоусова

Пропонована інфраструктура з’єднає європейські центри попиту на водень з імпортом відновлюваного водню з Північної Африки

Австрія, Німеччина та Італія вимагають від Європейського Союзу надати політичну підтримку невеликій кількості інфраструктурних проєктів з транспортування “зеленого” водню.

Країни прагнуть отримати для цих проєктів статус спільного інтересу ЄС (PCI), що надасть доступ до певних фондів та пришвидшить процес отримання дозволів, повідомляє Reuters.

Зазначається, що міністри цих трьох країн чинять тиск на Єврокомісію, щоб надати проєктам статус пріоритетності. 

На думку міністрів, це сприятиме безпеці поставок і більшій диверсифікації джерел імпорту, водночас зменшуючи залежність від викопних палив. Вони просять підтримки для наступних проєктів:

  • водневого газопроводу між Німеччиною, Австрією та Словаччиною;
  • переобладнання газопроводу, що пролягає з Італії через Австрію до Словаччини, для транспортування водню.

“Пропонована інфраструктура з’єднає європейські центри попиту на водень, такі як заводи, з імпортом відновлюваного водню з Північної Африки та сприятиме побудові європейської водневої мережі”, – йдеться в листі міністрів.

Зазначається, що така ініціатива зʼявилася на тлі зусиль Європи щодо зміцнення відновлюваної енергії як альтернативи постачанням російського газу після повномасштабного вторгнення в Україну

В матеріалі підкреслили, що оскільки низка секторів розглядає відновлюваний водень як спосіб скоротити свій вуглецевий слід, попит на паливо в Європі, ймовірно, перевищить місцеву пропозицію, що означає, що знадобиться імпорт. ЄС планує виробляти 10 мільйонів тонн відновлюваного водню та імпортувати ще 10 мільйонів до 2030 року.

Автори додали, що ще один водневий проєкт плануються реалізувати в Південній Європі. Трубопровід "BarMar" з 2030 року буде здійснювати транзит 2 мільйони тонн водню з низьким вмістом вуглецю між Іспанією та Францією на рік.

Нагадаємо, управління порту Роттердама, Нідерланди, зарезервувало ділянку на острові Маасвлакте для будівництва заводу з виробництва “зеленого” водню потужністю до 1 ГВт. Поблизу майданчика є необхідна інфраструктура.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в ЄС з осені 2023 року запуститься "Водневий банк" із початковим фінансуванням у €800 мільйонів, який покликаний частково субсидіювати виробництво “зеленого” водню.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон