ТОП-15 найбільш екологічних країн світу

ТОП-15 найбільш екологічних країн світу

Катерина Бєлоусова

Данія планує скоротити свої викиди на 70% до 2030 року

Данія очолила рейтинг найбільш екологічно чисті країни світу за 2023 рік, що приділяють найбільше уваги захисту навколишнього середовища.

Рейтинг склали у виданні CEOWORLD magazine на основі індекс екологічної ефективності (EPI), індекс енергетичного переходу (ETI) та індекс ефективності боротьби зі зміною клімату (CCPI).

ТОП-15 найбільш екосвідомих країн світу:

  • Данія

Зазначається, що лідерство країни забезпечили її вітропарки. Вже у 2019 році енергія вітру забезпечила 50% потреб країни, наразі цей показник сягає 60%. Окрім того, в країні активно впроваджують екологічні методи ведення сільського господарства. Данія планує скоротити свої викиди на 70% до 2030 року.

Vestas

  • Швеція

В матеріалі підкреслили, що Швеція планує повністю перейти на зелену енергію до 2040 року. Країна має певні переваги, адже її енергетична інфраструктура вже значно декарбонізована. Так наразі вітрова та гідроенергія забезпечують 60% потреб Швеції в енергії. Також в країні активно розвивають екологічні види транспорту.

  • Фінляндія

Автори розповіли, що країна планує досягти кліматичної нейтральності до 2035 року і спрямовує значні інвестиції у вітрову та сонячну генерацію. Фінляндія також запроваджує сталі методи управління лісами, що вкривають понад 73% її території, а також водними ресурсами.

  • Норвегія

Зазначається, що близько 98% електроенергії країна вже отримує з ВДЕ, зокрема з гідроенергії. До 2025 року Норвегії планує перевести всі нові легкові автомобілі та мікроавтобуси на електричні.

  • Австрія

В матеріалі розповіли, що Австрія отримує 77% енергії з відновлюваних джерел, головним чином гідроенергії. В Країні запустили ініціативу ÖkoKauf Wien, яка заохочує використання екологічно чистих товарів та послуг у державних установах та закупівлях. 

“Сувора практика водного господарства в Австрії гарантує, що понад 95% населення країни мають доступ до високоякісної джерельної води”, – підкреслили експерти.

  • Швейцарія

В CEOWORLD magazine розповіли, що Швейцарія зобов’язалася скоротити викиди парникових газів на 50% до 2030 року. Це сталося зокрема через помітний відступ льодовиків.

Наразі понад 60% електроенергії в країні виробляється з відновлювальних та сталих джерел. Окрім того, в Швейцарії з 2012 року запустили потужну програму зі збереження біорізноманіття.

shutterstock

  • Нідерланди

Зазначається, що Нідерланди борються з двома проблемами: підвищенням рівня моря та меліорацією землі. Для цього країна запровадила стратегії екологічних державних закупівель та зменшення відходів. Нідерланди прагнуть перейти на циркулярну економіку до 2050 року.

До 2020 року понад 17% енергії країна отримували з ВДЕ та спрямовувала значні інвестиції у вітрову та сонячну енергію. Також в Нідерландах запустили потужну програму зі збереження річкових екосистем, управління ризиками повеней та збереження біорізноманіття.

  • Естонія

Експерти розповіли, що Естонія прагне скоротити викиди парникових газів на 70% до 2030 року та на 80% до 2050 року. Зараз відновлювані джерела енергії складають 27% від загального виробництва електроенергії в Естонії, а енергія вітру – 15%. Також в країні активно охороняють ліси.

Ліси займають близько 57% території країни, що допомогає ефективно поглинати вуглець.

shutterstock

  • Люксембург

Вони додали, що у 2020 році Люксембург запровадив свій перший кліматичний закон щодо скорочення викидів вуглецю на 55% до 2030 року. Також країна прагне отримувати 25% своєї енергії з ВДЕ до 2030 року.

Люксембург зробив значні інвестиції в сонячну енергію та стійкі системи громадського транспорту, зокрема розгалужену трамвайну мережу. А також запровадив потужну стратегію збереження біорізноманіття, зокрема середовищ існування.

  • Велика Британія

Країна є лідером екологічної політики, особливо після того, як зобовʼязалася досягти нульових викидів до 2050 року. Понад 48% електроенергії у Великій Британії виробляється з відновлюваних джерел, зокрема з вітру, біомаси та сонця. Також в країні діє програма зі збереження морського та наземного середовища та біорізноманіття.

Окрім того, до 2042 року країна планує відмовитися від пластику, якого можна уникнути.

  • Франція

Зазначається, що екологічна стратегія Франції відзначається політичними інноваціями та технологічним прогресом. Країна активно відмовляється від вугільних електростанцій, збільшуючи залежність від ядерної, вітрової та сонячної енергії. Енергетичний закон Франції від 2019 року передбачає скорочення викидів CO2 на 37% до 2030 року.

Наразі 25,3% енергії в країні генерують зелені джерела. Також у Франції реалізують програми з покращення якості води.

  • Латвія

В матеріалі підкреслили, що у 2020 році ВДЕ виробили понад 40% енергії в країні. Латвія в основному покладається на біомасу та гідроенергію. Також в країні реалізують програми зі збереження лісів, сталих методів ведення сільського господарства, збереження біорізноманіття та водних ресурсів.

“З моменту вступу до Європейського Союзу в 2004 році Латвія досягла значних успіхів у сфері енергоефективності житлових будинків, скорочення викидів вуглекислого газу та очищення стічних вод, відповідно до своїх зобов’язань щодо екологічного прогресу”, – розповіли експерти.

  • Німеччина

Вони додали, що політика енергетичного переходу Німеччини позиціонує її як піонера в глобальному русі відновлюваної енергії. До 2023 року Німеччина отримувала понад 51,7% своєї електроенергії з відновлюваних джерел. Країна активно просуває проєкти лісовідновлення та збереження середовища існування, щоб підвищити свою екологічну сталість.

Окрім того, країна приділяє велику увагу чистішим технологіям і ефективним системам управління відходами.

  • Нова Зеландія

“Екологічна свідомість Нової Зеландії глибоко вкорінена в її спадщині маорі, яка підкреслює священний зв'язок між землею та її людьми”, – підкреслили у матеріалі.

До 2019 року 84% електроенергії в Новій Зеландії генерували ВДЕ, зокрема гідроенергетика. Також в країні реалізують програму щодо захисту місцевих тварин від інвазивних видів. Країна прагне скоротити викиди вуглецю на 50% до 2030 року.

bth.kiev.ua

  • Хорватія

Зазначається, що у 2020 році приблизно 28% загального споживання енергії в Хорватії надходило з відновлюваних джерел, зокрема гідро- та сонячної енергії. Країна планує до 2024 року закрити звалища та запобігти забрудненню води завдяки сучасним очисними спорудами.

Хорватія зобов’язалася інвестувати в середньому $5,3 мільярда у зелені потужності до 2030 року, підкреслюючи свою відданість чистій енергії.

Нагадаємо, в країнах Європи негативний вплив політики щодо боротьби зі зміною клімату та захисту навколишнього середовища починає руйнувати екологічну програму ЄС. Країнами з найбільш масштабними “зеленими війнами” стали Велика Британія, Німеччина, Італія, Нідерланди та Польща.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, представники данського оператора газотранспортної системи "Energinet" заявили, що країна планує на 100% замінити природний газ на біометан до 2030 року.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки