ТОП-5 країн Європи, які чинять опір зеленому переходу shutterstock

ТОП-5 країн Європи, які чинять опір зеленому переходу

Катерина Бєлоусова

Польща також відклала план щодо скорочення своєї залежності від вугілля

В країнах Європи негативний вплив політики щодо боротьби зі зміною клімату та захисту навколишнього середовища починає руйнувати екологічну програму ЄС.

Країнами з найбільш масштабними “зеленими війнами” стали Велика Британія, Німеччина, Італія, Нідерланди та Польща, повідомляє Reuters.

  • Велика Британія

Прем’єр-міністр Ріші Сунак заявив, що в країні відкладуть заборону на продаж нових бензинових автомобілів і цілі щодо опалення до 2035 року. Однак Велика Британія, попри звинувачення у помʼякшенні кліматичних цілей, залишається відданою зеленому переходу. 

Сунак зазначив, що країна може дозволити собі повільніші дії, адже  що вона вже досягла значного прогресу.

Проте британські консультанти з питань клімату заявили, що країна робить недостатньо для досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року. Підприємства скаржаться на слабкі місця в інвестиційному середовищі Великої Британії, зокрема на непослідовну прихильність до енергетичного переходу. Окрім того, законодавчі зміни завадили розвитку наземних і морських вітрових установок.

  • Німеччина

Міністр охорони навколишнього середовища Роберт Хабек заявив, що Німеччина на невизначений термін призупинить плани щодо більш жорстких стандартів ізоляції будівель. Бізнес-спільнота скаржилася на занадто високу вартість заходів, адже будівельний сектор знаходиться в “депресії”.

В матеріалі підкреслили, що у вересні нижня палата парламенту Німеччини прийняла законопроєкт про поступову відмову від нафтових і газових систем опалення. Консерватори розкритикували документ як занадто дорогий, а екологи – як недостатньо сильний. Ці суперечки призвели правлячу коаліцію до краху. А ультраправа партія "Альтернатива для Німеччини", яка заперечує антропогенні причини зміни клімату, набрала більшої політичної сили.

  • Італія

Уряд Італії відкинув низку ініціатив ЄС, спрямованих на озеленення економіки, стверджуючи, що місцевий бізнес не може дозволити собі реалізацію цілей перехідного періоду. Країна вимагає від Євросоюзу:

  • пом'якшити директиву щодо підвищення енергоефективності будівель;
  • переписати плани поступової відмови від автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння;
  • поставити під сумнів прагнення скоротити промислові викиди.

Зазначається, що Італія відстає від графіка досягнення цілей декарбонізації до 2030 року. Водночас уряд заявив, що хоче використати гроші ЄС на інвестиційну програму вартістю близько $20,1 мільярда для зміцнення електричних і газових мереж та екологізації економіки.

  • Нідерланди

В матеріалі розповіли, що на тлі  протестів проти екологічної політики уряду партія BBB (Фермерський громадянський рух) посилила позиції та перемогла на регіональних виборах у березні. BBB заснували у 2019 році на противагу планам уряду різко скоротити забруднення азотом на фермах.

“Якщо BBB досягне значних здобутків, це може поставити нідерландську політику щодо обмеження викидів азоту на курс зіткнення з ЄС”, – пояснили у Reuters.

  • Польща

Зазначається, що уряд Польщі протягом тривалого часу був консервативним щодо екологічної політики. Однак на тлі майбутніх виборів подало до Суду ЄС на Єврокомісію через:

  • заборону авто з двигунами внутрішнього згоряння;
  • збільшення цілі блоку щодо скорочення викидів;
  • скорочення безкоштовних квот на викиди вуглецю;
  • втручання у так зване національне управління лісами.

“Зіткнувшись із тиском шахтарських профспілок, Польща також відклала план щодо скорочення своєї залежності від вугілля, знизивши статус майбутнього оновлення енергетичної політики до просто "консультації", – додали в матеріалі.

Нагадаємо, італійський уряд відмовляється від низки ініціатив, спрямованих на екологізацію економіки, зокрема щодо припинення фінансування міжнародних проєктів з викопного палива.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Великій Британії компанія Community Windpower зупинила створення вітрової електростанції Sanquhar II із 44 турбін через податок на надприбуток від відновлюваної енергії.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки