ТОП-10 злочинів проти довкілля у жовтні

ТОП-10 злочинів проти довкілля у жовтні

Олена Бережнюк

Як ті, хто мав би захищати довкілля, на ньому наживається

Сфера екології вже давно вважається однією з найбільш "злочинних" в Україні. Прокуратури майже усіх областей регулярно звітують про злочини проти довкілля, а суми збитків тут сягають мільйонів. Промоніторивши сайти обласних прокуратур та Офісу генерального прокурора, лише за жовтень ми відшукали десятки справ, в яких фігурують чиновники, які мали б займатися охороною довкілля. На практиці ж вони виступають ще тими "шкідниками".

ЕкоПолітика пропонує вам ТОП-10 справ, про які звітували правоохоронці минулого місяця. Рейтинг складений за сумами завданих збитків.

  1. Рубка дерев у нацпарку на 360 тисяч гривень – Львівщина

За даними слідства, місцевий підприємець лісопильної промисловості разом з начальником природно-охоронного науково-дослідного відділення парку, інспектором з охорони природо-заповідного фонду та водієм організував незаконну вирубку на території Яворівського національного природного парку.  Здорові дерева рубали під виглядом санітарної порубки.

Зрубали 45 сосен, чим завдали державі 363 тисяч грн збитків.

  1. Реалізація деревини за зниженими цінами на 400 тисяч гривень – Полтавщина

Керівник ДП "Миргородське лісове господарство" реалізовував деревину за зниженими цінами і, за даними правоохоронців, спричинив 400 тисяч грн збитків державі. Чиновника засудили до 3 років за ґратами з позбавленням права обіймати керівні посади строком на 2 роки. Також суд зобов’язав його сплатити штраф у розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

  1. Незаконна порубка лісу на 450 тисяч гривень – Черкащина

За даними слідства, лісничий та майстер лісу одного із лісництв ДП "Уманське лісове господарство" незаконно довідводили та клеймували дерева, які не були відведені до вибіркової санітарної рубки згідно лісорубного квитка. Далі, за їх вказівкою, дерева бралися в рубку лісорубною бригадою

Це призвело до заподіяння шкоди на загальну суму понад 450 тисяч грн.

  1. Заниження збитків на понад 500 тисяч гривень – Чернігівщина

Прокуратура встановила, що у березні поточного року начальник одного із відділів Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, який перевіряв одне з промислових підприємств Чернігова, зазначив у розрахунку шкоду, завдану викидами в атмосферне повітря, в розмірі 29 тисяч грн. І на практиці занизив її майже у 19 разів!

У результаті таких дій  посадовця приватне підприємство не відшкодувало до бюджетів різних рівнів збитків на загальну суму понад півмільйона гривень.

  1. Розкрадання 900 тисяч грн на охорону довкілля – Луганщина

За даними слідства, колишній начальник одного з управлінь Луганської обласної державної адміністрації та ексгендиректор державного геологічного підприємства організували схему розкрадання коштів під час реалізації Регіональної програми з охорони навколишнього природного середовища Луганської області. Обвинувачені, користуючись своїм службовим становищем, у 2018 році сприяли укладанню договорів на "моніторинг підземних вод області, виконання заходів з їх охорони та ліквідації джерел забруднення". При цьому вони внесли неправдиві відомості до актів виконаних робіт та заволоділи бюджетними коштами обласного фонду навколишнього природного середовища.

Таким чином вони присвоїли майже дві третини коштів, виділених з обласного бюджету на заходи у сфері охорони довкілля. Експертиза підтвердила завдання збитків бюджету Луганщини майже на 900 тис. грн.

  1. Розкрадання 955 тисяч грн на програмі охорони земель – Луганщина

За даними прокуратури, користуючись своїм службовим становищем, у 2019 році директор одного з департаментів Луганської обласної державної адміністрації забезпечив  укладання з комерційною структурою договору на розробку Регіональної програми охорони та раціонального використання земель Луганщини. При цьому, фактично її розробленням займалися профільні працівники облдержадміністрації та залучали спеціаліста на безоплатній основі.

Дії  директора департаменту призвели до незаконного заволодіння  955 тис. гривень.

  1. Незаконні рубки на 1,2 млн грн – Одещина

За інформацією правоохоронців, колишній лісничий одного з лісництв Одещини за допомогою найманих працівників протягом серпня-вересня 2019 року незаконно рубав ліс та перепродавав його місцевим мешканцям.

Лише за 2 місяці чоловік вирубав 339 сиророслих дерев та спричинив збитків на понад 1,2 млн грн.

  1. Незаконні рубки на 2,4 млн грн – Полтавщина

За даними прокуратури колишній лісничий Комишнянського лісництва державного підприємства "Миргородське лісове господарство" наприкінці 2019 року надав дозвіл на порубку дерев понад межі та обсяги вибіркової санітарної рубки, визначені у лісорубному квитку.

Унаслідок таких дій на території лісництва незаконно зрубали понад 300 дерев, чим спричинили державі збитки на загальну суму майже 2,4 млн грн.

  1. Рубка лісу на 2,5 млн грн – Львівщина

За даними прокурорів, керівник одного із лісництв державного підприємства "Золочівське лісомисливське господарство" та місцевий підприємець разом з іншими з іншими учасниками, зокрема, службовими особами лісництва, організували своєрідну бізнес-схему. Під час санітарної порубки лісу на території лісництва у Бродівському районі вони вирубували більшу кількість дерев, аніж передбачалася лісорубним квитком. Крім цього незаконно рубали дерева без відповідних  дозвільних документів у віддалених точках лісництва.

Лише у квітні-серпні цього року внаслідок порубок понад 300 дерев заподіяли шкоду на суму понад 2,5 млн грн.

  1. Незаконна рубка на понад 3 млн грн – Чернівецька область

За інформацією слідства, у 2020 році, провідний інженер одного з лісових господарств Вижницького району відвів ділянки в лісосіку, а головний лісничий, який фактично виконував обв’язки керівника лісового господарства, надав дозвіл на рубку на території заказника місцевого значення "Зубровиця", що заборонено законом.

На території заповідного фонду незаконно зрубали понад 800 дерев. Збитки сягають понад 3 млн грн.

***

Як бачимо, найбільше злочинів стосуються незаконних рубок деревини, які охопили практично всі регіони України. Але не мало наживаються і на розкраданні коштів для охорони довкілля. Загалом не чисті на руку посадовці не гребують усім, що "криво лежить". Лише за цими 10 фактами, які ми описали, держава втратила майже 12,7 млн грн. А скільки було таких зловживань, про які ми не знаємо, і які там можуть бути суми збитків – можна лише здогадуватися.

Читайте також
ТОП-10 простих екозвичок, які допоможуть природі та власному бюджету
ТОП-10 простих екозвичок, які допоможуть природі та власному бюджету

Видалення зайвої інформації з гаджетів дозволит розвантажити центри баз даних

Планета стала небезпечною для виживання людства – вчені
Планета стала небезпечною для виживання людства – вчені

Межу зміни клімату подолали понад 30 років тому

"Серйозні зміни екосистеми – незворотні": інтерв’ю про наслідки знищення Каховської ГЕС
"Серйозні зміни екосистеми – незворотні": інтерв’ю про наслідки знищення Каховської ГЕС

Як вплине катастрофа на район водосховища, Дніпро та Чорне море