ТОП-10 правопорушень в екосфері за 10-18 жовтня shutterstock

ТОП-10 правопорушень в екосфері за 10-18 жовтня

Ганна Велика

Незаконні дії проти довкілля, зафіксовані екоінспекторами та правоохоронцями, були різноманітними, як ніколи

ЕкоПолітика зібрала 10 найбільш знакових справ про шкоду довкіллю, які були оприлюднені за тиждень з 10 по 18 жовтня.

Ми скористалися інформацією, яку розмістили пресслужби прокуратур, а також підрозділи Державної екологічної інспекції України.

1. За незаконний видобуток піску на 21 млн грн на лаві підсудних опинився начальник кар’єру зі Львівщини. Він надав вказівки підлеглим видобувати пісок поза межами земельної ділянки, визначеної спеціальним дозволом на користування надрами.

2. До суду передані обвинувальні акти щодо іноземця та членів злочинної групи, яку він зібрав, аби незаконно добувати деревину у захисних лісових насадженнях, а також щодо керівника “Славського лісового господарства", який привласнив землі та майно лісгоспу у курортній зоні Львівської області. В обох випадках обрахована шкода складає понад 3 млн грн.

myk.gp.gov.ua

Фото: myk.gp.gov.ua.

myk.gp.gov.ua

Фото: myk.gp.gov.ua.

3. Двоє київських експосадовців постануть перед судом за умисне пошкодження заказника "Деснянські луки". Мова йде про посадовців ПрАТ АК "Київводоканал". Їм загрожує кримінальна відповідальність за незаконні вказівки на будівництво, яке здійснювалося на території заказника в Деснянському районі Києва восени 2022 року.

Екоінспектори оцінили збитки, завдані заказнику, у 2,6 млн грн.

4. На хабарі у $65 000 “погорів” керівник Національного природного парку "Хотинський" на Буковині. Він вимагав від підприємця кошти за свій підпис під документами на оренду земельних ділянок на території нацпарку.

5. Інспекція Карпатського округу зафіксувала незаконну рубку 66 дерев різних порід в урочищі "Лани" Долинської міської ради Калуського району. Збитки склали 1 млн 482 тис. 817 грн. Детальніше про “чорних лісорубів”-рецидивістів читайте у нашому матеріалі.

6. Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Рівненської обласної прокуратури у судовому порядку повернули в державну власність землі Нобельського національного природного парку. Їх площа складає 170,8 га, що зіставно з територією 240 футбольних полів, а вартість – 3,8 млрд грн. Раніше Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області незаконно передало ці землі у комунальну власність.

pro.gov.ua

Фото: pro.gov.ua.

7. Екоінспектори пред’явили претензію Михайлівській сільській раді на суму 1 млн 183 тис. 500 грн, за несанкціоноване звалище різноманітного сміття (комунальні та будівельні відходи, відходи рослинного походження, паперу пластмаси тощо) площею 15 000 кв. м  між селами Михайлівка та Криничне Запорізького району.

8. На Івано-Франківщині, у смт Верховина начальник комунального підприємства влаштував на його території звалище та сортування сміття. Місцеві мешканці неодноразово скаржилися на сморід. Прокурори повідомили йому про підозру у забрудненні земель.

ifr.gp.gov.ua

Фото: ifr.gp.gov.ua.

ifr.gp.gov.ua

Фото: ifr.gp.gov.ua.

Екоінспектори констатували забруднення земельної ділянки шкідливими речовинами, зокрема барієм, нікелем, миш’яком, хромом, марганцем, сульфатами та нітратами. За їхніми оцінками, керівник підприємства створив небезпеку для довкілля та завдав шкоди навколишньому природному середовищу на суму понад пів мільйона гривень.

9. Колишньому генеральному директору комунального підприємства з охорони, утримання та експлуатації земель водного фонду м. Києва "Плесо" повідомили про підозру у завданні збитків на суму понад 700 тис. грн під час робіт на озері Синє у столиці. Посадовець безпідставно уклав договір на доопрацювання проєктної документації та несвоєчасно підписав відповідний документ на  розчистку та благоустрій водойми. У Київській міській прокуратурі зазначили, що на початку вересня 2024 року за рахунок бюджетних коштів знову розпочались роботи із відновлення озера Синє, яке рік тому майже висохло.

10. За незаконне видобування піску перед судом постануть двоє мешканців Київщини. Щоб підзаробити грошенят, вони видобули майже 2 тис. тонн піску на території Рокитнянської територіальної громади Білоцерківського району. Без спецдозволу на користування надрами зловмисники видобували пісок на державних землях, які перебували в оренді одного з обвинувачених. Своїми діями вони завдали державі шкоду на суму 1,2 млн грн.

Нагадаємо, 14 жовтня видання NGL.media оприлюднило результати власного розслідування щодо масштабів знищення лісового покриву українських Карпат за 20 років.

Читайте також
Ukraine Recovery Conference: які основні досягнення України у сфері захисту довкілля
Ukraine Recovery Conference: які основні досягнення України у сфері захисту довкілля

Конференція зібрала понад 3400 учасників та 300+ медіа, стала майданчиком для більше ніж 20 дискусійних обговорень та більше ніж 100 підписаних угод на €16 млрд

Сьогодні Україна та світ відзначають День охорони довкілля: цікаві факти про цей день
Сьогодні Україна та світ відзначають День охорони довкілля: цікаві факти про цей день

Він об'єднує мільйони людей з усього світу, залучаючи їх до руху із захисту та відновлення Землі

20 травня відзначають Всесвітній день бджіл: цікаві факти про цей день
20 травня відзначають Всесвітній день бджіл: цікаві факти про цей день

Важко переоцінити величезний вклад цих мініатюрних створінь у підтримання життя на нашій планеті