Течії Атлантичного океану можуть зупинитися через зміну клімату: вчені бʼють на сполох

Течії Атлантичного океану можуть зупинитися через зміну клімату: вчені бʼють на сполох

Катерина Бєлоусова

Колапс AMOC може статися приблизно у 2050 році

Дослідження вчених з Утрехтського університету, Нідерланди, показало, що критична система течій Атлантичного океану (AMOC) знаходиться під загрозою і може зупинитися, що призведе до катастрофічних кліматичних змін в усьому світі.

Колапс AMOC змінить структуру азіатських мусонних дощів, дощові та сухі сезони в Амазонці, призведе до значного підвищення рівня моря, сильних заморозків у Європі тощо, повідомляє Inside Climate News.

Зазначається, що AMOC забезпечує циркуляцію теплої і холодної води між полюсами. Ця динаміка підтримує силу циркуляції та відносну теплоту Північної півкулі. Зупинка системи течій може статися через збільшення надходження прісної води від танення крижаних покривів і річок.

iflscience.com

iflscience.com

В матеріалі підкреслили, що станом на 2021 рік танення Гренландського крижаного щита щороку додавало близько 400 мільярдів тонн води в Північну Атлантику. З кожним роком арктичні річки викидають все більшу кількість прісної води. Окрім того, різке скорочення промислових аерозолів, що охолоджують атмосферу, також підсилює танення льоду.

Вчені попереджають, що катастрофа може статися значно раніше, ніж прогнозує Міжурядова група експертів зі зміни клімату (IPCC). За їхніми даними, вірогідність що це станеться до 2100 року сягає лише 10%. Однак за даними вчених з Інституту Нільса Бора Копенгагенського університету це може статися у 2050 році.

"Це глобальна зміна, – сказав дослідник клімату та фізики з Утрехтського університету Рене ван Вестен. – Разом зі змінами розподілу дощів колапс AMOC також може призвести до часткового зникнення деяких інших океанічних течій в Атлантиці, таких як Гольфстрім”.

Він наголосив, що внаслідок кліматичних змін рівень моря вже підвищився, що загострює ризики.

За його словами, від підвищення рівня моря через колапс AMOC найбільше постраждає східне узбережжя США. Адже теплі води, які розширюються та підвищують рівень моря, накопичуватимуться там замість того, щоб текти на північ. Потепління прибережних океанів також може сприяти виникненню хвиль екстремальної спеки над сушею та посиленню більш інтенсивних штормів і дощів. 

Ван Вестен додав, що без теплої води, що тече в бік Арктики, зимовий морський лід може поширитися на південь аж до Великої Британії, а деякі регіони Європи швидко висихатимуть і охолоджуватимуться на 1,5℃ за десятиліття. 

Дослідник льоду та клімату з Інституту Нільса Бора Копенгагенського університету Петер Дітлевсен розповів, що зупинка AMOC зробить неможливим ведення сільського господарства у Європі. Західна Європа може охолонути до доіндустріального рівня, однак стане більш посушливою. Інші частини планети нагріватимуться швидше, особливо південна півкуля та тропіки, оскільки система переносу тепла не зможе передавати зростаюче тепло океану на північ.

Ван Вестен наголосив на важливості боротьби з викидами парникових газів та обмеженні глобального потепління.

В матеріалі розповіли, що останній збій AMOC стався приблизно 12 тисяч років тому, і, ймовірно, спровокував похолодання у північній Атлантиці. Через це температура у Гренландії впала на 4-10°C за кілька десятиліть, а льодовики тимчасово просунулися вперед.

Нагадаємо, дослідження вчених із Копенгагену показало, що Атлантична меридіональна перекидна циркуляція (AMOC), тобто система океанічних течій, до якої входить Гольфстрім, зупиниться між 2025 і 2095 роками, з більшою ймовірністю у 2050-х роках.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, за даними служби моніторингу клімату та погоди ЄС Copernicus, у 2023 році середні температури перевищили показники доіндустріального періоду на 1,52​​°C.

Читайте також
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату

Він поспілкувався з журналістами про низку важливих тем, включаючи зміну клімату та війну в Україні

У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф

Повені та шторми є основною причиною небезпек, пов’язаних із кліматом, в Азії

Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами

Барбадос, як і багато інших острівних країн, особливо вразливий до кліматичних змін

Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу