Світовий суд визнав недостатність Паризької угоди для протидії глобальному потеплінню shutterstock

Світовий суд визнав недостатність Паризької угоди для протидії глобальному потеплінню

Ганна Велика

Це рішення стало значним проривом для малих острівних держав, яким загрожує підвищення рівня моря, спричинене глобальним потеплінням

Міжнародний трибунал із морського права постановив, що парникові гази є забрудненням морського середовища. Він зобов’язав держави світу контролювати і скорочувати викиди, які сприяють зміні клімату, і встановив конкретні вимоги до їхньої оцінки впливу на навколишнє середовище.

Про це повідомляє Reuters.

У вівторок, 21 травня, міжнародний морський суд у своєму першому рішенні, пов'язаному з кліматом, заявив: викиди від викопного палива та інших газів, що спричиняють потепління планети, які поглинаються океаном, є забрудненням морського середовища. І хоча цей висновок судового органу має рекомендаційний характер, але він може стати прецедентом для розгляду справ в інших країнах.

“Сьогодні відбулося те, що право і наука зустрілися в цьому трибуналі, і обидва перемогли”, – сказала Шеріл Базард, посол Багамських островів, однієї з 9 острівних держав Карибського басейну і Тихого океану, які звернулися до суду з проханням висловити його думку.

У заключному документі також йдеться про те, що країни світу повинні вийти за рамки вимог знакової Паризької угоди 2015 року, щоб захистити морське середовище і держави, які від нього залежать.  Зазначається, що скорочення викидів парникових газів повинні встановлюватися об'єктивно, на основі найкращих наявних наукових даних та відповідних міжнародних правил і стандартів, таким чином, встановлюючи вищу планку, ніж це було зроблено в Паризькій угоді.

“Для тих, хто ховається за слабкими сторонами міжнародних кліматичних договорів, ця думка чітко дає зрозуміти, що дотримання лише Паризької угоди недостатньо”, – сказала Ніккі Райш, директорка Центру міжнародного екологічного права.

Суд постановив, що держави мають юридичне зобов'язання контролювати і скорочувати викиди, які сприяють зміні клімату, і встановив конкретні вимоги до їхньої оцінки впливу на навколишнє середовище.

Але варто зазначити, що Китай, найбільший у світі забруднювач навколишнього середовища вуглецем, стверджував у суді, що Трибунал не має загальних повноважень видавати консультативні висновки. Він заявив, що це може призвести до фрагментації міжнародного права. Тому виконання рішення суду цим глобальним гравцем наразі під дуже великим питанням.

На початку року ЕкоПолітика повідомляла, що за результатами дослідження у 2023 році світ перевищив критичне потепління у 1,5​​°C – бажане обмеження Паризької угоди.

Читайте також
Bloomberg NEF назвала 2 оновлені сценарії для досягнення основної мети Паризької угоди
Bloomberg NEF назвала 2 оновлені сценарії для досягнення основної мети Паризької угоди

Аналітики наголосили, що швидкість впровадження чистих технологій і декарбонізації енергетичного сектору стане вирішальним фактором успіху

В МЕА оголосили початок кінця ери викопного палива
В МЕА оголосили початок кінця ери викопного палива

Прогнозоване зниження попиту на викопне паливо недостатнє для обмеження глобального потепління до 1,5°C

Україна приєднається до міжнародного розвитку вуглецевих ринків
Україна приєднається до міжнародного розвитку вуглецевих ринків

Це дозволить залучити додаткове фінансування для повоєнного “зеленого” відновлення