Світ має інвестувати $4,5 трильйона в “зелену” енергетику до 2030 року – МЕА shutterstock

Світ має інвестувати $4,5 трильйона в “зелену” енергетику до 2030 року – МЕА

Катерина Бєлоусова

Також знадобляться значні інвестиції для створення ланцюжків поставок за межами Китаю

Новий звіт Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) показав, що загальні інвестиції в технології відновлювальної енергії та інфраструктуру повинні перевищити $4,5 трильйона до 2030 року, щоб досягти кліматичних цілей до середини століття. 

Маштаб необхідних інвестицій потребуватиме від країн промислових стратегій для мобілізації ресурсів у всіх регіонах, технологіях і ланцюгах постачання, повідомляє Oilrpice.com.

В звіті підкреслили, що значна концентрація критичної для “зеленого” переходу сировини та її переробка зосереджені в кількох країнах, зокрема в Китаї. Також перешкодами надійного розвитку технологій чистої енергії в МЕА назвали “вузькі місця” в політиці та ланцюжках поставок.  

"Вузькі місця можуть виникати в результаті політичних і регуляторних ризиків, відсутності впевненості в демонстраційних і перших у своєму роді проєктах, невизначеності щодо проєктних ліній, ширших макроекономічних факторів, таких як стабільність валюти, і геополітичних подій", – йдеться в звіті. 

В матеріалі підкреслили, що хоча інвестиції в “зелену” енергію безперервно зростають, вони повинні зрости набагато більше, особливо в цьому десятилітті. У 2022 році інвестиції в “чисту” енергетику досягли $1,4 трильйона, що на 10% більше, ніж у 2021 році, і становить 70% зростання загального обсягу інвестицій у енергетичний сектор. 

В звіті наголосили, що попри ці зусилля на викопне паливо все ще припадає 80% первинної енергетичної суміші в світі.

Автори підкреслили, що енергетичний перехід залежить від ланцюгів постачання в технології чистої енергії. Сукупні інвестиції в розмірі $1,2 трильйона знадобляться, щоб запустити достатню потужність для того, щоб ланцюжки поставок відповідали цілям щодо нульових викидів до 2030 року. Наразі оголошені інвестиції покривають близько 60% цієї оцінки. 

Фахівці МЕА зазначили, що, враховуючи час від прийняття рішення до виробництва, більшість інвестицій доведеться здійснити протягом 2023-2025 років. Вони мають сягати в середньому $270 мільярдів на рік, що майже в сім разів перевищує середню ставку інвестицій за 2016-2021 роки.

Вони наголосили, що світ також має диверсифікувати свої ланцюги постачання “зеленої” енергії, щоб знизити ризики залежності від однієї країни.

Наприклад, Демократична Республіка Конго постачає 70% кобальту, Китай – 60% рідкоземельних елементів, а Індонезія – 40% нікелю. На Австралію припадає 55% видобутку літію, на Чилі – 25%. Китай переробляє 90% РЗЕ та 60-70% літію та кобальту, а також домінує у постачанні сипучих матеріалів. 

"Для диверсифікації також знадобляться величезні інвестиції та правильна допоміжна політика для створення ланцюжків поставок за межами Китаю", – йдеться в матеріалі.

Нагадаємо, щорічний звіт Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) показав, що зростання потужностей ВДЕ подвоїться протягом наступних 5 років через проблеми з енергетичною безпекою після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Євросоюз вживає екстрених заходів для розгортання “зеленої” енергетики, зокрема прискорює дозвільні процедури та звільняє деякі ВДЕ-проєкти від проходження оцінки впливу на довкілля.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності