Війна в Україні спричинить світове подвоєння потужностей “зеленої” енергії – МЕА shutterstock

Війна в Україні спричинить світове подвоєння потужностей “зеленої” енергії – МЕА

Катерина Бєлоусова

На відновлювані джерела енергії припадатиме понад 90% глобального зростання електроенергетики

Новий щорічний звіт Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) щодо перспективи відновлюваної енергетики показав, що зростання потужностей ВДЕ подвоїться протягом наступних п’яти років через проблеми з енергетичною безпекою після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Очікується, що потужність “зеленої” генерації у світі  зросте на 2400 ГВт – що дорівнює всій потужності електроенергії Китаю сьогодні – до 5640 ГВт до 2027 року, повідомляє Reuters.

В матеріалі підкреслили, що високі ціни на газ і електроенергію внаслідок світової енергетичної кризи 2022 року зробили “зелену” енергетику більш привабливою. А прогнозований у 2021 році приріст на 30% перевищує обсяг зростання.

Автори зазначили, що зростання потужностей ВДЕ також обумовлено політиками та ринковими реформами в США, Китаї та Індії щодо швидшого розгортання відновлюваних джерел енергії.

"Відновлювані джерела енергії вже швидко розвивалися, але глобальна енергетична криза підштовхнула їх до надзвичайної нової фази ще швидшого зростання, оскільки країни прагнуть отримати вигоду від переваг енергетичної безпеки", — сказав виконавчий директор МЕА Фатіх Бірол.

Він також додав, що протягом наступних 5 років світ має додати стільки відновлюваної енергії, скільки було за попередні 20 років.

У звіті підкреслили, що на відновлювані джерела енергії припадатиме понад 90% глобального зростання електроенергетики протягом наступних п’яти років, обігнавши вугілля та ставши найбільшим світовим джерелом електроенергії до початку 2025 року.

Автори зазначили, що глобальна сонячна фотоелектрична потужність має збільшитися майже втричі до 2027 року, ставши найбільшим джерелом електроенергії у світі, тоді як вітрова потужність майже подвоїться. Окрім того, попит на біопаливо має зрости на 22% до 2027 року.

Нагадаємо, президентка Професійної асоціації екологів України (ПАЕУ) Людмила Циганок заявила, що війна в Україні, яка значно впливає на глобальний світ, спровокує масовий і потужний перехід на “зелену” енергетику.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Фінляндія, Швеція, Естонія, Латвія, Литва, Польща та Данія зобовʼязалися збільшити виробництво вітрової енергії в сім разів до 2030 року – з менш ніж 3 ГВт до 20 ГВт.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності