Суд змусив фанерний завод з Рівненщини заплатити мільйон грн за забруднення повітря shutterstock

Суд змусив фанерний завод з Рівненщини заплатити мільйон грн за забруднення повітря

Катерина Бєлоусова

У 2022 році суди ухвалили 17 рішень про відшкодування збитків на загальну суму понад 8 млн гривень

Північно-західний апеляційний господарський суд скасував рішення першої інстанції та забовʼязав ТОВ "Костопільський фанерний завод", що на Рівненщині, відшкодувати понад 1 мільйон гривень.

Підприємство здійснювало викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря зі стаціонарних джерел без відповідного дозволу, повідомляє Держекоінспекція (ДЕІ) Поліського округу у Facebook.

Порушення виявили екоінспектори у листопаді 2020 року під час позапланової перевірки. Однак підприємство відмовилося добровільно відшкодувати збитки. 

Екоінспектори звернулися до Господарського суду Рівненської області з позовною заявою про примусове стягнення шкоди. Проте суд відмовив в задоволенні позовних вимог.

“Не погодившись з Рішенням суду першої інстанції Інспекція звернулась з апеляційною скаргою до Північно-західного апеляційного господарського суду з проханням скасувати Рішення суду першої інстанції та ухвалити нове рішення, яким позовні вимоги Інспекції задовольнити повністю”, – йдеться в повідомленні.

В пресслужбі ДЕІ зазначили, що у новому рішенні суду позивні вимоги були задоволені в повному обсязі. У разі добровільного невиконання рішення суду, матеріали будуть передані до виконавчої служби, щодо стягнення їх в примусовому порядку.

“Тільки у поточному році судами на користь Інспекції ухвалено 17 рішень на загальну суму понад 8 млн гривень”, – підкреслили в повідомленні.

Нагадаємо, у Черкаській області комунальне підприємство міста Чигирин відшкодувало понад 403 тисячі гривень збитків за забір підземних вод без спеціального дозволу.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Київській області суди змусили три підприємства сплатити до держбюджету 343,8 тисячі грн за порушення природоохоронного законодавства.

Читайте також
В Україні планують створити перше виробництво водню та аміаку з відновлювальних джерел енергії
В Україні планують створити перше виробництво водню та аміаку з відновлювальних джерел енергії

Українсько-корейська робоча група розпочне розробку інвестиційного проєкту у травні 2024 року

У Рівному виявили 5 осередків з небезпечним рівнем шуму
У Рівному виявили 5 осередків з небезпечним рівнем шуму

На двох точках моніторингу рівень шуму перевищив норму на 4 дБА

На Рівненщині з’явився перший індустріальний еко-парк
На Рівненщині з’явився перший індустріальний еко-парк

HEMPY UA створить 1400 нових робочих місць та майданчик для наукових досліджень

На Рівненщині прибрали 40 стихійних звалищ
На Рівненщині прибрали 40 стихійних звалищ

Люди прибрали близько 2,8 тисячі м2 територій