Комунальне підприємство Черкащини відшкодувало екозбитки на сотні тисяч гривень shutterstock

Комунальне підприємство Черкащини відшкодувало екозбитки на сотні тисяч гривень

Катерина Бєлоусова

Порушення тривало з січня 2018 року по грудень 2019

У Черкаській області комунальне підприємство міста Чигирин відшкодувало понад 403 тисячі гривень збитків за забір підземних вод без спеціального дозволу.

Порушення виявили у березні 2020 року, а суд прийняв рішення щодо стягнення збитків з КП "Чигирин" у січні 2022 року, повідомляє Держекоінспекція Центрального Округу у Facebook.

В повідомленні зазначили, що під час планової перевірки екоінспектори виявили, що підприємство порушувало вимоги природоохоронного законодавства, а саме статті 16, 19, 21 Кодексу України про надра, у період з 01.01.2018 по 31.12.2019.

Вони направили матеріали перевірки до Черкаської окружної прокуратури для позову до суду.

20 січня 2022 року Господарський суд Черкаської області вирішив повністю задовольнити позов та стягнути з комунального підприємства всю суму. У вересні 2022 року Державна казначейська служба повідомила про сплату 403 440,60 грн до Державного бюджету України.

“Даний факт свідчить не лише про злагоджену взаємодію органів виконавчої влади та відповідальність суб’єктів господарювання за порушення природоохоронного законодавства, а і про наповнення так необхідними коштами Державного бюджету у надзвичайно важкий час для нашої країни”, – зазначили в повідомленні.

Нагадаємо, на Черкащині у місті Канів філія ТОВ "Клуб Сиру" завдала збитків довкіллю на суму  811 724 гривні. Підприємство здійснювало забір підземної води із свердловин без спеціального дозволу на користування надрами.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Київській області цукровий завод ТОВ "Шамраївський цукор" в добровільному порядку відшкодував 64 тисячі гривень збитків за засмічення та забруднення земель.