Стрілець назвав катастрофічні світові ризики від дій окупантів на Каховській ГЕС shutterstock

Стрілець назвав катастрофічні світові ризики від дій окупантів на Каховській ГЕС

Катерина Бєлоусова

Вода з Каховського водосховища використовується для зрошення полів, а від України залежить продовольча безпека низки країн світу. 

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що пошкодження окупантами греблі Каховської ГЕС загрожує роботі систем охолодження Запорізької АЕС та впливає на світову продовольчу безпеку.

Через дії росіян 70% населення України ризикує втратити доступ до питної води, розповів Стрілець на конференції ООН "Вода для сталого розвитку" у Нью-Йорку.

Він розповів, що у жовтні 2022 року російські війська зруйнувала та відкрила частину шлюзів греблі Каховської ГЕС. У результаті Україна щодня втрачає тисячі кубометрів прісної води, що може мати катастрофічні наслідки. 5 мільйонів українців не мають доступу до питної води.

Вода з Каховського водосховища використовується для зрошення полів.

В інтервʼю для Голосу Америки Стрілець пояснив, що від України залежить продовольча безпека низки країн світу. 

“Ми сьогодні сфокусовані, у першу чергу, на відстежуванні рівня води у Каховському водосховищі. Бо це джерело питного водопостачання. Звідти беруть воду багато водоканалів та транспортують воду до людей. Від рівня Каховського водосховища залежить чи всі водозабірні споруди коректно працюють”, – сказав Стрілець.

Він розповів, що наразі відслідковується рівень води у водосховищі. На сьогодні він стабілізувався і сягає 14,35 метра, тобто більше критичного рівня у 14 метрів. Хоча нормальний рівень води для водосховища – 16 метрів.

Стрілець підкреслив, що рівень води вдалося збільшити завдяки оперативним заходам вище за течією. Однак без ремонту зруйнованих частин шлюзів влітку через випаровування втратиться дуже багато води, кількість якої спрогнозувати важко.

“Нам треба на всіх рівнях, починаючи з дипломатичного і закінчуючи військовим, робити все для деокупації цієї гідроспоруди. Вона є стратегічною не з військової точки зору, а з точки зору забезпечення водою”, – наголосив він.

Міністр підкреслив, що своїми діями окупанти фактично залишили Крим без водопостачання, адже коли рівень води у Каховському водосховищі опускається нижче 14 метрів – перекривається доступ води в Крим, адже вона йде самотоком.

Нагадаємо, премʼєр-міністр України Денис Шмигаль закликав міжнародних партнерів тиснути на росію, щоб закрити шлюзи та відновила гідротехнічні споруди на Каховській ГЕС.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Запорізькій області у в заплаві острова Сердюки Дніпровської гряди через зниження рівня води в акваторії Каховського водосховища сталася масова задуха риби.

Читайте також
У Полтаві екоактивісти забили на сполох через вимирання ставків. Фото
У Полтаві екоактивісти забили на сполох через вимирання ставків. Фото

Держекоінспекція не погодила проведення досліджень

На Одещині голову сільради звинуватили в приватизації узбережжя Дністровського лиману
На Одещині голову сільради звинуватили в приватизації узбережжя Дністровського лиману

Землі планували продати приватному підприємцю за $12 тисяч

У Миколаєві нафтопродукти забруднили узбережжя Бузького лиману
У Миколаєві нафтопродукти забруднили узбережжя Бузького лиману

Матеріали щодо виявленого забруднення передадуть до правоохоронних органів

Водосховище чи новий ліс: яке майбутнє чекає на Каховське море
Водосховище чи новий ліс: яке майбутнє чекає на Каховське море

Каховське водосховище наповнювало ставок-охолоджувач Запорізької АЕС та було джерелом води для Криму