Ставчук розповіла, чому для України важливе приєднання до європейської програми LIFE ЄП

Ставчук розповіла, чому для України важливе приєднання до європейської програми LIFE

Олена Яценьо

Нині між Україною та ЄС розпочалися консультації

Керівництво Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України регулярно порушувало з ЄС питання доступу України до європейської природоохоронної програми LIFE, але йому відмовляли, оскільки це фонд для країн-членів ЄС. Недавно єврокомісар Віргініус Сінкявічус офіційно запропонував Україні долучитися до цієї програми.

Чому для України важлива участь у цій програмі — на своїй сторінці у фейсбуці розповіла заступниця голови Міндовкілля Ірина Ставчук.

Посадовиця зазначила, що нині в бізнесу, муніципалітетів і громадських організацій є досить обмежені можливості куди можна подаватися на фінансування екологічних проєктів:

– Національний екологічний фонд працює з дуже складними процедурами, гроші останні роки майже не виділяються, складні тривалі проєкти дуже складно фінансувати впродовж декількох років, до того ж фонд фінансує суто проєкти на об'єктах державної власності.

– Міжнародні програми, що проводять грантові конкурси, зазвичай маленькі проєкти або фінансують пілотні проєкти за своїм баченням.

– Неурядові організації та об'єкти природно-заповідного фонду більшою мірою отримують обмежене фінансування від міжнародних організацій.

– Бізнесу з їхніми ідеями більш екологічного виробництва взагалі незрозуміло куди іти, якщо ця ідея не є економічно виправданою і для реалізації потребує певної частки грантових коштів.

За словами Ставчук, останній рік команда міністерства разом з експертами напрацьовували варіанти створення і роботи Українського кліматичного фонду, ідея якого дуже перетинається з тим, як працює програма LIFE.

На думку заступниці очільника Міндовкілля, участь України в програмі LIFE — це:

  • створення можливості як такої реалізації екологічних проєктів,
  • learning by doing підготовки і впровадження якісних проєктів за вже напрацьованими європейськими процедурами у сфері захисту довкілля,
  • важливий досвід усіх у процесі реформування роботи наших екологічних фондів — як державного, так і місцевих.

Додамо, що нині між Україною та ЄС розпочалися консультації щодо приєднання України до програми LIFE.

У міністерстві розповіли, що генеральний директорат із навколишнього середовища Європейської комісії (DG ENV) під час онлайн-зустрічі презентував принципи роботи та можливості програми LIFE.

Що таке програма LIFE

Програма LIFE – це фінансовий інструмент ЄС для захисту довкілля та впровадження кліматичних заходів. Вона допомагає країнам перейти до чистої, циркулярної, енергоефективної, кліматично нейтральної та стійкої до зміни клімату економіки задля захисту та покращення якості довкілля.

Кошти на проєкти надаються на умовах співфінансування, на конкурсній основі. З 1992 року програма LIFE співфінансувала понад 5000 проєктів. На період 2021-2027 років загальний бюджет LIFE становить 5,4 мільярди євро.

Напрями фінансування:

Довкілля:

  1. Природа та біорізноманіття – імплементація Оселищної та Пташиної Директив ЄС, підтримка мережі Natura 2000.
  2. Циркулярна економіка та якість життя – реалізація заходів для покращення якості повітря, управління відходами/водними ресурсами.

Клімат:

  1. Пом’якшення та адаптація до кліматичної зміни – імплементація кліматичного законодавства ЄС🇪🇺.
  2. Енергетичний перехід – збільшення частки ВДЕ, підвищення енергоефективності.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Україна отримає доступ до європейських довкіллєвих програм LIFE та Copernicus, які допоможуть простежити наслідки війни для довкілля й посприяти відновленню України після руйнувань.

Читайте також
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами

4 попередні заяви ЦУВ про отримання ліцензії Міндовкілля залишило без розгляду

Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України
Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України

Декларації за 2021 та 2022 рік подали всі 22 члени уряду

Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW
Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW

Збирати та приймати небезпечних відходів без ліцензії можуть лише РВВ-виробники та утворювачів відходів