США допоможе українським громадам досягти енергетичної сталості

США допоможе українським громадам досягти енергетичної сталості

Катерина Бєлоусова

Програма підтримки USAID на 2023 рік передбачає встановлення 69 когенераційних установок

В Україні за підтримки США у 10 громадах реалізують проєкти зі встановлення малих та середніх когенераційних установок з загальною потужністю 9,6 МВт та загальним обсягом інвестицій €8,3 млн.

Розвиток високоефективної когенерації є одним зі шляхів досягнення енергетичної сталості громад, повідомляє Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження у Facebook.

Зазначається, що проєкт з розвитку високоефективної когенерації обговорили на круглому столі за участю представників Проєкту енергетичної безпеки USAID, українських енергетичних відомств й місцевого самоврядування.

Заступник голови Держенергоефективності Віктор Білько наголосив на важливості енергетичної сталості в умовах російських атак на енергосистему. Адже когенераційні установки дозволять:

  • розвивати розподілену генерацію;
  • розвивати "острівність" енергосистеми;
  • забезпечити теплом та електроенергією громади, зокрема обʼєкти критичної інфраструктури

Він додав, що для Держенергоефективності високоефективна когенерація – один із пріоритетних напрямів. Відомство працює над законодавчим полем, імплементуючи правові норми ЄС, та над налагодженням співпраці з органами місцевої влади та залученням до проєктів міжнародних партнерів.

"Ми вдячні USAID за допомогу Україні у відновленні енергосистеми та розвитку когенерації. Фактично, це буде перший в Україні масштабний проєкт з встановлення когенераційних установок малої та середньої потужності в громадах. Зі свого боку, ми зібрали та направили партнерам інформацію про потреби регіонів у когенераційних установках. Маємо перший десяток пропозицій щодо реалізації проєктів з встановлення когенераційних установок загальною потужністю 9,6 МВт та загальним обсягом інвестицій 8,3 млн євро", – розповів Білько. 

За словами керівниці Офісу економічного зростання USAID/Україна Кейтлін Кірш ціллю росії є енергетична інфраструктура України, саме на ній вона зосереджує свої атаки. Програма підтримки USAID на 2023 рік включає 69 когенераційних установок для 23 комунальних підприємств централізованого теплопостачання та двох університетів. Це дозволить системі централізованого теплопостачання працювати в умовах відсутності електроенергії.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав закон “Про комбіноване виробництво теплової та електричної енергії (когенерацію) та використання скидного енергопотенціалу” щодо розвитку високоефективної когенерації” (законопроєкт №4527).

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Україна підписала меморандум з литовським Міжнародним енергетичним кластером (МЕК) щодо енергоефективності, декарбонізації, розвитку альтернативних видів палива та високоефективної когенерації.

Читайте також
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим

Відбулася презентація дослідження щодо потреб відновлення державної економіки

Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу
Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу

Реформи передбачають створення ринку квот на викиди забруднюючих речовин

Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility
Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility

Реалізація плану дозволить отримати €16 мільярдів у 2024 році

Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року
Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року

Швеція, Фінляндія та Латвія отримують 40% енергії з відновлюваних джерел