“Сонячний план Маршала” для України є життєво необхідним, – Greenpeace shutterstock

“Сонячний план Маршала” для України є життєво необхідним, – Greenpeace

Ганна Велика

Потенційно Україна може стати першою у світі післявоєнною країною, відбудованою на ВДЕ

Активісти природоохоронної організації Greenpeace опублікували результати дослідження, згідно з яким Україна може встановити в 5 разів більше потужностей сонячної енергетики, аніж це передбачено планом українського уряду. Замість 0,7 ГВт, запланованих Кабміном, аналітики рекомендують більш амбітну цифру у 3,6 ГВт, яка за умови міжнародної допомоги, на їхню думку, є абсолютно досяжною.

З матеріалами дослідження можна ознайомитися на сайті економічної консалтингової фірми Berlin Economics, яка його виконувала.

Напередодні Конференції з відновлення України, яка розпочалася у вівторок, 11 червня, у Берліні, представники Greenpeace закликали зробити вирішення енергетичної кризи в Україні шляхом використання сонячної енергії центральною темою конференції.

“Швидке та масове розширення сонячної енергії за допомогою “Плану Маршалла для сонячної енергії” має відігравати центральну роль”, — сказав Андре Бьолінг, експерт з енергетики Greenpeace.

Активісти закликають Україну прийняти план, аналогічний “Плану Маршалла”, коли профінансована США програма допомогла Європі відновитися після Другої світової війни, але направлений саме на розвиток сонячної енергетики.

 

Потенціал сонячної фотоелектричної енергетики в Україні

berlin-economics.com

Нещодавно прийнятий урядом “Український план” передбачає введення в дію 0,7 ГВт додаткової сонячної потужності до 2027 року. Але згідно з дослідженням, проведеним на замовлення Greenpeace, Україна може дозволити собі бути більш амбіційною.

Аналіз Berlin Economics показує, що намір побудувати 3,6 ГВт сонячної генерації протягом наступних 3 років є доцільним і економічно вигідним. До 2030 року загальна встановлена ​​сонячна потужність може зрости до 14 ГВт із сьогоднішніх 5,6 ГВт.

 

Технічний сонячний фотоелектричний потенціал України

berlin-economics.com

Дослідження окремо окреслює кроки, як Україна може реалізувати це світле майбутнє. Але експерти зазначають, що воно цілковито залежить від міжнародної підтримки.

 

Як Україна може збільшити сектор сонячної енергетики

Існує 3 ключові перешкоди для реалізації Україною свого сонячного потенціалу:

  • відсутність стимулів для інвесторів;
  • недостатня стабільність електромережі;
  • нестача робочої сили.

Громадська організація вимагає від країн-партнерів допомогти, надаючи дешевші кредити через фінансову допомогу, більше технічних ноу-хау та кваліфікованих працівників, а також технології зберігання електроенергії в акумуляторах.

 

Встановлені прогнозовані потужності для окремих технологій

berlin-economics.com

У нещодавньому звіті агітаційної групи кампаній Razom We Stand також наголошується, що чинне українське законодавство не дає визначення “децентралізованого виробництва електроенергії” і не регулює системи зберігання енергії та малі розподільчі системи. Спрощення доступу до електромережі має важливе значення для більшої кількості таких безпечних проєктів, йдеться у звіті.

Учасники кампанії також хочуть, щоб країни ЄС інвестували в нові проєкти з'єднання з Україною, а також у транскордонні проєкти, які посилюють регіональну безпеку.

“Збільшення підтримки сталих, децентралізованих, енергоефективних проєктів із відновлюваної енергетики допоможе зробити Україну першою у світі післявоєнною країною, яка перебудується на відновлювану енергетику, створивши глобальний прецедент для кліматичних дій, орієнтованих на інфраструктуру”, – говорить засновниця і директорка групи кампаній Razom We Stand Світлана Романко.

Днями ЕкоПолітика повідомляла, що українські громадяни та бізнеси зможуть отримати пільгові кредити на ВДЕ від держави. Також ми писали про те, що сонячні електростанції рятують українців від відключень електроенергії вдень.

Читайте також
Українці та бізнеси зможуть отримати пільгові кредити на ВДЕ
Українці та бізнеси зможуть отримати пільгові кредити на ВДЕ

Таким чином підприємці та громадяни матимуть ресурси й можливості забезпечити себе електрикою в умовах енергетичної кризи

Глобальний перехід до ВДЕ у 2023 році сповільнився, – аналітики REN21 
Глобальний перехід до ВДЕ у 2023 році сповільнився, – аналітики REN21 

Уряди не змогли використати імпульс, наданий розвитку відновлюваних джерел пандемією COVID-19 та війною в Україні

Єврокомісія змінила правила проведення тендерів на ВДЕ
Єврокомісія змінила правила проведення тендерів на ВДЕ

Зокрема введені нецінові критерії, які допоможуть європейським компаніям конкурувати з низькими за ціною китайським пропозиціями

У 2023 році ВДЕ виробили рекордні 30% світової електроенергії
У 2023 році ВДЕ виробили рекордні 30% світової електроенергії

Європейський Союз, лідер у впровадженні ВДЕ, вже виробляє 44% електроенергії з чистих джерел, що значно випереджає світовий рівень.