Сьогодні відзначається Міжнародний день Чорного моря: як врятувати водний об'єкт Вікіпедія

Сьогодні відзначається Міжнародний день Чорного моря: як врятувати водний об'єкт

Людмила Гончаренко

Порятунок Чорного моря – пріоритетне завдання для світової спільноти, та для цього необхідно посилити захист усіх водних об’єктів

Сьогодні світова спільнота відзначає Міжнародний день Чорного моря, яке є місцем проживання понад 200 видів риб, рекреаційною зоною для 12 мільйонів осіб щороку та важливим маршрутом міжнародної торгівлі.

Про це повідомив очільник Держекоінспекції Андрій Мальований на своїй Facebook-сторінці.

“Чорне море є унікальним водним об’єктом, що має як екологічне, так і економічне значення для цілої низки країн. Саме цього дня 1996 року Болгарія, Румунія, Росія, Туреччина, Грузія та Україна підписали стратегічний план щодо відновлення моря. Зараз воно особливо потребує злагоджених та масштабних дій для порятунку морської екосистеми”, – пише Мальований.

Очільник ДЕІ повідомив, що у ході проєкту ЄС-ПРООН "Посилення екологічного моніторингу Чорного моря" (EMBLAS) міжнародні експерти виявили у Чорному морі канцерогенні поліароматичні вуглеводні, гексахлорбіфеніл та пентахлоробіфенілиі, пестициди. Внаслідок забруднення моря страждають і морські тварини – у їхніх тканинах встановлений вміст ртуті, діоксинів, перфторованих сполук. Ще 22 шкідливі речовини містяться у донних відкладах.

Масове забруднення річок є однією з основних причин забруднення Чорного моря токсичними сполуками. З початку року Держекоінспекція виявила понад 5 тисяч порушень у сфері водних ресурсів та розрахувала за факти забруднення, засмічення, надмірного водокористування понад 187 мільйонів гривень збитків.

За словами Мальованого, порятунок Чорного моря – пріоритетне завдання для світової спільноти, та для цього необхідно посилити захист усіх водних об’єктів.

Зазначається, що наразі Держекоінспекція проводить масштабні перевірки підприємств-водокористувачів по всій Україні. Це понад 500 суб’єктів господарювання.

“Та основним кроком до чистого Чорного моря стане екологізація промислових водокористувачів. Для цього вкрай необхідно посилити відповідальність за забруднення водних ресурсів. Тож дуже сподіваюсь, що розроблений фахівцями Держекоінспекції та Міндовкілля законопроект щодо підвищення штрафів за екологічні порушення буде ухвалений”, – резюмує головний екоінспектор країни.

Нагадаємо, ЕкоПолітика писала про те, що Чорне море на 68% засмічено пластиком, який загрожує морській фауні.

Читайте також
В Одесі чиновника з водоканалу оштрафували на 13 тисяч грн за забруднення Чорного моря
В Одесі чиновника з водоканалу оштрафували на 13 тисяч грн за забруднення Чорного моря

Екоінспектори відібрали проби води та дослідили їх в лабораторії

Шторм у Чорному морі змив Джарилгацьку та Тендрівську коси
Шторм у Чорному морі змив Джарилгацьку та Тендрівську коси

Ймовірно, шторм став наслідком антропогенної зміни клімату

Через війну у Чорне море потрапили тонни важких металів – біолог
Через війну у Чорне море потрапили тонни важких металів – біолог

Необхідно створення правильної методики оцінки завданої морю екошкоди, щоб домогтися компенсації від росії

В акваторію Одеси повернулися червонокнижні краби, яких не було 20 років
В акваторію Одеси повернулися червонокнижні краби, яких не було 20 років

Опріснення через підрив Каховської ГЕС негативно вплинуло на популяцію риб-бичків