Сміттєві острови в океані заселили тварини з узбережжя shutterstock

Сміттєві острови в океані заселили тварини з узбережжя

Катерина Бєлоусова

У Великій тихоокеанській сміттєвій плямі знаходиться близько 1,8 трильйона шматків пластику вагою близько 80 000 тонн

Група вчених з Національного інституту продовольства та сільського господарства США знайшла прибережних тварин на Великій тихоокеанській сміттєвій плямі.

На шматках пластику виявили 46 видів крихітних крабів та анемон, з яких 80% зазвичай зустрічаються в прибережних місцях існування, повідомляє CNN.

forbes.com

Як відомо, площа сміттєвої плями за різними оцінками сягає від 700 тисяч до 1,5 млн км2. Пляма відносно нерухома та є найбільшим у світі скупченням океанічного пластику. За оцінками ініціативи Ocean Cleanup, у плямі знаходиться близько 1,8 трильйона шматків пластику вагою близько 80 000 тонн. 

Вчені заявили, що забруднення океану пластиком може сприяти створенню нових плавучих екосистем. Адже органічний матеріал, на відміну від пластику, розкладається та тоне за кілька місяців або років. 

Провідна авторка дослідження Лінсі Харам розповіла, що прибережні види виявили на 70% уламків пластику. Також сміття заселили і океанічні тварини. Ймовірно, тварини з різних груп конкурують за простір, а деякі прибережні організми харчуються “місцевими”.

edition.cnn.com

Прибережні анемони на пластиковому фрагменті

Зазначається, що наразі невідомо, як тварини заселили сміттєву пляму.

В матеріалі підкреслили, що за даними Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП), у світі виробляється близько 460 мільйонів тонн пластику на рік, і ця цифра – без термінових заходів – потроїться до 2060 року. У всьому світі переробляється лише близько 9% пластикових відходів, а значна кількість такого сміття зрештою забруднює океани.

Очікується, що без термінових політичних заходів швидкість, з якою пластик потрапляє в океани, може зрости приблизно у 2,6 рази до 2040 року.

В матеріали додали, що у 2022 році Асамблея ООН з навколишнього середовища прийняла історичну резолюцію про припинення забруднення пластиком і створення першої у світі глобальної угоди про забруднення пластиком до 2024 року.

Нагадаємо, новий звіт Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) показав, що до 2060 року кількість пластикових відходів у світі збільшиться втричі і перевищить мільярд тонн.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Канарських островах в іспанському регіоні вчені виявили новий тип прибережного забруднення, що складається в основному з нафти та пластику, який запропонували назвати "пластітар".

Читайте також
Українців закликають відмовитись від штучних квітів у поминальні дні
Українців закликають відмовитись від штучних квітів у поминальні дні

Живі квіти та рослини будуть виглядати ефектніше і, голове, не будуть нести ніякої шкоди довкіллю

Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях

Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі
Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі

За підтримки Словенії вдалося придбати подрібнювач пластику та екструдер

В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки