Словенія хоче перевести третину домогосподарств на сонячну енергію shutterstock

Словенія хоче перевести третину домогосподарств на сонячну енергію

Катерина Бєлоусова

Наразі Словенії має декілька СЕС потужністю 1 мегават

У Словенії почали розробляти план щодо збільшення фотоелектричної потужності на 1000 мегават до 2025 року, щоб забезпечити третину сімей “зеленою” енергією.

Прем’єр-міністр Словенії Роберт Голоб назвав це середньостроковим заходом, який знаменує новий початок будівництва сонячних електростанцій у країні, повідомляє EURACTIV.

План розробляє міністерство інфраструктури у співпраці з національним мережевим оператором ELES і оператором системи розподілу SODO.

"Ми підготували план який дозволить третині словенських домогосподарств отримати доступ до громадських сонячних електростанцій", – сказав Голоб.

Ці громадські об’єкти будуть "гігантськими сонячними електростанціями", від яких домогосподарства отримуватимуть електроенергію через платформу спільноти.

Наразі Словенії має декілька СЕС потужністю 1 мегават, а більшість сонячних електростанцій представлено невеликими установками на дахах.

“Існує значний попит на невеликі інсталяції, і будівельники повідомляють про величезну кількість замовлень. Тим не менш, багато заявок було відхилено, тому що мережа недостатньо надійна для розподіленої генерації, звідси і участь у плані оператора мережі ELES та оператора розподільчої системи SODO”, – зазначили в матеріалі.

Нагадаємо, вчені зі Стенфордського університету, США, розробили дешеву лінзу для сонячних панелей, яка здатна збирати до 90% світла, та посилювати його яскравість в 3 рази.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Албанії компанія Statkraft запустила плавучу сонячну електростанцію, вартістю €2 мільйони з загальною потужністю 2 МВт, після того, як одне кільце панелей затонуло через кілька днів після запуску.

Теги: ,
Читайте також
На Тернопільщині лікарня зекономила 75 тисяч гривень на оплаті рахунків за світло
На Тернопільщині лікарня зекономила 75 тисяч гривень на оплаті рахунків за світло

СЕС дозволить щороку економити 250-300 тисяч гривень на оплаті електроенергії

У Гостомелі школу обладнають сонячними панелями за гроші Greenpeace
У Гостомелі школу обладнають сонячними панелями за гроші Greenpeace

Це забезпечить безперебійну роботу школи та укриття у разі відсутності енергопостачання

Франція збільшила сонячні потужності до 20 ГВт
Франція збільшила сонячні потужності до 20 ГВт

Потужність сонячних проєктів, які очікують підключення до мережі, досягла 22,4 ГВт