Скільки українських ВЕС та СЕС вкрала або знищила росія. Мапа, фото shutterstock

Скільки українських ВЕС та СЕС вкрала або знищила росія. Мапа, фото

Ганна Велика

Супутникові знімки дають приблизне уявлення про стан захоплених об’єктів енергетики

Окупувавши південь України, росія отримала у своє розпорядження левову частку вітчизняної зеленої енергетики, включно з одними з найбільших в Європі сонячних та вітрових електростанцій потужністю в сотні мегават.

Про це йдеться у матеріалі Центру журналістських розслідувань (ЦЖР).

Аналітики центру позначили на Google-карті об’єкти зеленої енергетики, які Україна втратила через окупацію південних регіонів. Окремо вони відмітили сонячні електростанції (СЕС), пошкоджені через бойові дії. Загалом це 10 локацій у Запорізькій та Херсонській областях.

Журналісти навели дані, які озвучив у жовтні 2022 року український міністр енергетики Герман Галущенко. Він сказав, що Україна втратила 90% вітрової енергетики та 45-50% сонячної генерації. Але члени ЦЖР наголосили на тому, що втрати насправді ще більші, оскільки потрібно враховувати вітрові та геліостанції в окупованому Криму, які українська енергосистема втратила у 2014 році.

Актуальний стан захоплених СЕС

Згідно з даними розслідування, під окупацією опинилися дві СЕС із топ-10 найбільших в Україні й Східній Європі. Одна з них – Тоkmak Solar Energy має потужність 50 МВт, займає понад 96 га на околиці Токмака та працює з 2018 року. За інформацією одного з її співвласників Олександра Рєпкіна, станція зазнала пошкоджень через обстріли з російських “Градів” та іншої зброї, тому втратила близько 20% потужності.

investigator.org.ua

Супутникові знімки СЕС Тоkmak Solar Energy та фото пошкоджень, яких зазнав об'єкт навесні 2022 року. Фото: соцмережі, супутники Maxar Sentinel-2. Колаж: investigator.org.ua

Інша сонячна електростанція цієї компанії у с. Нове за 10 км від Токмака, за результатами аналізу супутникових знімків, має значні пошкодження, а територія довкола неї поступово перетворюється на згарище.

investigator.org.ua

Сонячна електростанція у с. Нове 2021 р. та станом на липень 2024 р.(праворуч). Фото: Google Maps, супутники Maxar, Sentinel-2. Колаж: investigator.org.ua

Інші об’єкти на захопленій росіянами частині Запоріжжя з космосу виглядають неушкодженими.

За офіційними даними, окупаційна влада Запорізької області відновила роботу лише двох СЕС: у Якимівці (у квітні цього року) і у  Мелітополі (в липні). Їхня загальна потужність до повномасштабної війни складала трохи менше ніж 60 МВт.

investigator.org.ua

Геліостанція у Мелітополі та Якимівці на ТОТ Запорізької області. Фото: Google Maps, супутники Maxar. Колаж: investigator.org.ua

Журналісти констатують, що інформація про точну  кількість вцілілих геліостанцій на Херсонщині та їхній технічний стан взагалі відсутня. Проте на знімках з космосу можна побачити пошкодження СЕС біля с. Костогризове і Виноградове Олешківського району.

“Така ж доля, очевидно, спіткала і СЕС у селищі Мала Лепетиха, яке також знаходиться на лівому березі Дніпра. Згарище від останньої пожежі на території станції зафіксоване  17 липня”, – говорять у ЦЖР.

Ще сумніша доля в Олешківської СЕС: вщент знищено майже 30 га сонячних панелей між селищем Підстепне та Олешками, а на околицях самого міста  – ще близько 80 га. До війни ця сонячна електростанція мала потужність 16 МВт.

investigator.org.ua

СЕС у Олешках на ТОТ Херсонської області. Фото: супутники Maxar, Sentinel-2. Колаж: investigator.org.ua

Розслідувачі говорять, що в інших прибережних населених пунктах Лівобережжя, як то Таврійськ,  Каховка та Нова Каховка, і далі  проти течії  Дніпра у селищах Любимівка, Софіївка, Василівка об'єкти відновлюваної енергетики на перший погляд  не постраждали.

Як справи в окупованих вітропарків

Після початку повномасштабного вторгнення ДТЕК зупинив роботу всіх трьох своїх ВЕС на півдні країни: Ботієвської, Орлівської та Приморської.

Навесні  2023 року окупанти оголосили про запуск вітряків у Ботієво. На території цієї вітроелектростанції окупанти облаштували тренувальний полігон з лініями перешкод, фортифікаціями й стрільбищем.

investigator.org.ua

Полігон окупантів на території Ботієвської ВЕС 2023 р. Фото: супутники Maxar, соцмережі. Колаж: investigator.org.ua

У серпні минулого року загарбники запустили Приморську ВЕС, пошкодивши 2 вітротурбіни.

Також росіяни “віджали” 200 турбін у компаній групи  “Віндкрафт” шведського бізнесмена Карла Стурена. Ця мережа вітряків простягається зі сходу на захід по берегах озера Сиваш через весь перешийок між Кримом і материковою Україною і далі на захід вже чорноморським узбережжям аж до Скадовська.

За даними ЦЖР, відновлювальну  енергетику на окупованому півдні контролюють ПАО “Россєті”, а вся електрика, згенерована на краденому обладнані українських компаній, надходить до єдиної мережі росії. Журналісти принагідно нагадали, що гендиректором акціонерного товариства “Россєті” є Андрєй Рюмін – зять зрадника Віктора Медведчука.

На початку червня ЕкоПолітика розповідала, яку додаткову потужність дадуть енергосистемі нові побудовані ВЕС.

У травні ми давали аналіз експертів щодо того, як війна змінює масштаб та географію об’єктів української сонячної генерації.

Також у червні ЕкоПолітика інформувала, що німецька компанія Goldbeck Solar побудує 500 МВт сонячної енергетики в Україні.

Читайте також
Названо фактори, які значно погіршують ситуацію з рубками лісу в Україні
Названо фактори, які значно погіршують ситуацію з рубками лісу в Україні

В більшості випадків вони пов’язані зі змінами у законодавстві

У Херсоні будуть переробляти та продавати будівельне сміття
У Херсоні будуть переробляти та продавати будівельне сміття

Місто планує отримувати з цього прибуток

Як тепер живе Нацпарк “Кам’янська Січ”, по якому лінія фронту пройшлася двічі
Як тепер живе Нацпарк “Кам’янська Січ”, по якому лінія фронту пройшлася двічі

Він знаходиться фактично на лінії бойового зіткнення

Рахунок до росії за викиди вуглекислого газу через війну досяг позначки у $32 млрд
Рахунок до росії за викиди вуглекислого газу через війну досяг позначки у $32 млрд

Але фактична шкода для клімату може бути ще більшою