Скільки Україна інвестує у охорону довкілля: статистика shutterstock

Скільки Україна інвестує у охорону довкілля: статистика

Олена Бережнюк

Лідер за фінансуванням природоохоронних заходів – Дніпропетровщина

За даними Держстату, у 2020-му році державні та приватні структури в Україні вклали в охорону довкілля понад 41 млрд грн. З них капітальні інвестиції склали 13,2 млрд грн, а поточні витрати 28,1 млрд грн. Як бачимо, на "латання дірок" ми витрачаємо суттєво більше, ніж на проекти з довгостроковим впливом.

Та на що все ж ідуть кошти і які області вкладають найбільше – аналізувала ЕкоПолітика.

Абсолютним лідером по витратах на охорону довкілля є Дніпропетровщина. Там за 2020-й на ці цілі загалом пішло 14,2 млрд грн. Область лідирує і за капітальними інвестиціями в сферу і за поточними витратами. Для порівняння, на другому місці Донеччина з у рази меншою загальною сумою – 5,6 млрд. Також серед лідерів місто Київ, Запорізька, Харківська, Полтавська та Київська області. Пасе задніх тут Тернопільщина – лише 72,6 млн грн.

Якщо ж розглядати, куди саме витрачаються ці кошти, то варто розділяти капітальні інвестиції та поточні витрати. Капітальні інвестиції загалом по Україні найбільше йдуть на охорону атмосферного повітря (5,6 млрд грн). Лідером за видатками тут є Донеччина. А основні поточні витрати припадають на поводження з відходами (11,2 млрд грн) та очищення зворотних вод (10,7 млрд грн). За обома статтями лідирує Дніпропетровщина.

Найбільш обділена фінансами стаття "радіаційна безпека": всього 142,9 млн грн капітальних інвестицій та 371,1 млн грн поточних витрат на всю країну. По-суті, інвестують у цю сферу лише Київська область та місто Київ. В інших же регіонах видатків або узагалі немає, або вони дуже незначні.

Не особливо багато уваги привертає і збереження біорізноманіття.

Загалом, з 2010 року поточні витрати на охорону довкілля зросли майже втричі, а капітальні інвестиції – більш як у 5 разів! Навіть при врахуванні інфляції це очевидно позитивний тренд. Та ростуть ці витрати практично повністю за рахунок бізнесу. До прикладу, з 13,2 млрд грн капітальних інвестицій 2020-го приватний бізнес виділив 11,1 млрд, а з 28,1 млрд поточних витрат – 26,5 млрд. Якби ж до вирішення екологічних проблем в тій же мірі, що і бізнес, долучалася і держава, ймовірно, ефект від природоохоронних заходів був би значно більш масштабним та відчутним для усіх нас.

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель
За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів