Сім країн ЄС пообіцяли закрити всі електростанції на викопному паливі до 2035 року shutterstock

Сім країн ЄС пообіцяли закрити всі електростанції на викопному паливі до 2035 року

Катерина Бєлоусова

Країни зобов’язалася декарбонізувати електроенергетичні системи на 5 років раніше

Сім європейських країн зобовʼязалися закрити всі електростанції, що працюють на вугіллі та природному газу, до 2035 року для декарбонізації свої енергосистеми.

Франція, Німеччина, Австрія, Бельгія, Нідерланди, Люксембург та Швейцарія уклали угоду на П'ятисторонньому енергетичному форумі, повідомляє Balkan Green Energy News.

Зазначається, що ці країни П'ятистороннього союзу виробляють майже половину електроенергії в ЄС, а Франція та Німеччина – два найбільші виробники електроенергії в Європі. Швидка декарбонізація енергосистем цих семи країн значно скоротить викиди вуглецю в блоці.

У спільній заяві наголошується, що своєчасна декарбонізація енергетичної системи є необхідною умовою для повної декарбонізації до 2050 року. За підрахунками, енергетичний сектор Європи буде декарбонізований до 2040 року.

Основними викликами у заяві назвали:

  • безперешкодне транспортування та обмін енергією в регіоні;
  • достатні потужності для зберігання енергії;
  • більшу гнучкість майбутньої системи.

За оцінками інформаційних агентств, європейські електроенергетичні системи будуть декарбонізовані до кінця 2040 року, що означає, що група семи зобов’язалася зробити це на п’ять років раніше.

В матеріалі розповіли, що країни також узгодили сім принципів співпраці для досягнення поставленої мети. Виконання цих умов гарантує, що електростанції, що працюють на вугіллі та газі, більше не будуть потрібні.

“Тісна співпраця між членами П'ятистороннього енергетичного форуму буде мати ключове значення для розвитку зберігання енергії та інтеграції відновлюваних джерел енергії, включаючи виробництво зеленого водню”, – сказала єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон.

Нагадаємо, міністр клімату та енергетичної політики Нідерландів Роб Джеттен оголосив, що уряд досягне своїх кліматичних цілей завдяки €28 мільярдам інвестицій у нові проєкти. Країна прагне скоротити викиди вуглецю на 22 мегатонни до 2030 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, учасники кліматичної конференції COP28 підписали історичну угоду, яка вперше зобов’язала світ відмовитися від усіх видів викопного палива.

Читайте також
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості

Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС