Сигарети та вейпи можуть посилювати кліматичну та продовольчу кризи, – ВООЗ shutterstock

Сигарети та вейпи можуть посилювати кліматичну та продовольчу кризи, – ВООЗ

Катерина Бєлоусова

Тютюнові вироби є найбільшим засмічувачем на планеті, що містить понад 7000 токсичних хімікатів

Тютюнова промисловість відповідальна за втрату 600 мільйонів дерев, 200 000 га землі, 22 мільярдів тонн води та виробляє понад 84 мільйони тонн CO2, а також загрожує продовольчій безпеці через конкуренцію у вирощуванні продуктів харчування.

Небезпеку створює сам тютюн, сигаретні фільтри, а також вейпи, йдеться у новому звіті ВООЗ "Тютюн: отруєння нашої планети”, повідомляє Green Queen.

Дані звіту вказують на негативний вплив тютюнової промисловості на клімат і закликають до більшої відповідальності в галузі. 

Як відомо, вживання тютюну призводить до понад восьми мільйонів смертей щороку через ускладнення зі здоров’ям від куріння, включаючи емфізему, хвороби серця та рак.

"Задовго до того, як ці смертоносні продукти потраплять до споживача, вони вже залишають сліди руйнування. Вирощування тютюну знищує ліси, пошкоджує ґрунти та виснажує водні запаси, а виробництво сприяє утворенню токсичних відходів", – йдеться у звіті.

У ВООЗ пояснили, що громади з низьким рівнем доходу, де найчастіше вирощують тютюн, часто жертвують землею, на якій історично вирощувалася їжа. Проте рослина потребує до вісім разів більше води, ніж, наприклад, томати чи картопля. Окрім того, вирощування тютюну є основною причиною вирубки лісів, оскільки землю розчищають для промисловості, що спричиняє додаткові викиди вуглецю.

Щорічні викиди галузі дорівнюю пʼятій частині викидів від авіаперевезень.

У доповіді також розглянули проблеми сигаретних фільтрів, що є  головною причиною забруднення океану та негативно впливає на морські екосистеми.

"Тютюнові вироби є найбільшим засмічувачем на планеті, що містить понад 7000 токсичних хімікатів, які потрапляють у наше середовище, коли їх викидають. Приблизно 4,5 трильйона сигаретних фільтрів щороку забруднюють наші океани, річки, міські тротуари, парки, ґрунт і пляжі", – сказав д-р Рюдігер Креч, директор із сприяння здоров’ю ВООЗ.

ВООЗ також закликає світові політики ставитися до сигаретних фільтрів, як до одноразових пластикових виробів і розглянути можливість заборони фільтрів для сигарет для захисту здоров’я населення та навколишнього середовища, адже вони можуть не приносити ніяких переваг.

Не менш небезпечними є і вейпи, електронні пристрої для куріння та інші продукти для доставки нікотину.

“Ці пристрої містять метали, пластмаси та батареї, які класифікуються як токсичні небезпечні відходи, незалежно від того, чи викинуті вони в навколишнє середовище чи належним чином утилізовані у сміттєвий контейнер", – йдеться у звіті.

Окрім того, вартість роботи з сигаретними фільтрами та іншими відходами наразі лежить на платниках податків, тоді як вони повинні бути на галузі.

"Щороку це коштує Китаю приблизно $2,6 мільярда, а Індії – приблизно $766 мільйонів. Вартість для Бразилії та Німеччини становить понад $200 мільйонів", – заявили в ВООЗ.

В таких країнах, як Сан-Франциско, Франція та Іспанія, розширене законодавство про відповідальність виробників покладає на тютюнову промисловість відповідальність за очищення її забруднення. Також в звіті закликають посилити податки на тютюн та зусилля, щоб допомогти фермерам перейти на екологічно чисті культури. 

Нагадаємо, основним джерелом потрапляння формальдегіду в довкілля є викиди в повітря, зумовлені діяльністю людини, зокрема тютюновий дим.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Кирилівці море викинуло на берег гору недопалків.

Читайте також
Криза поводження з небезпечними відходами: лише 3 компанії отримали ліцензії в Україні
Криза поводження з небезпечними відходами: лише 3 компанії отримали ліцензії в Україні

Більшість підприємств з переробки небезпечних відходів втратили ліцензії

Українцям розповіли, що робити з розбитим ртутним термометром
Українцям розповіли, що робити з розбитим ртутним термометром

Ртуть неможна збирати пилососом, віником, ганчіркою

Де у Львові здати батарейки, термометри та лампи: графік та адреси
Де у Львові здати батарейки, термометри та лампи: графік та адреси

Кожний львівʼянин може безкоштовно здати 10 люмінесцентних ламп, 5 термометрів та 10 кг батарейок

У Запоріжжі виявили нелегальний склад небезпечних відходів просто неба. Фото
У Запоріжжі виявили нелегальний склад небезпечних відходів просто неба. Фото

Після колапсу ринку управління небезпечними відходами, станом на 1 березня, в Україні ліцензії отримали лише 5 компаній з близько 200