Штучний інтелект відповів, як відновити постраждалу від війни природу України shutterstock

Штучний інтелект відповів, як відновити постраждалу від війни природу України

Катерина Бєлоусова

Відновлення лісів на територіях, які постраждали від війни, є складним завданням, яке потребує ретельного планування та реалізації

Штучний інтелект під назвою ChatGPT, який нещодавно запрацював в Україні, відповів на питання, як відновити понівечені війною ліси.

За кілька секунд програма розробила план щодо очищення лісу від мін та військової техніки, відновлення лісового покриву та кроків, які необхідно для цього пройти, повідомляє Save Planet Earth у Telegram.

В повідомленні розповіли, що ChatGPT запропонував 7 кроків для відновлення лісів, а саме:

  • Оцінка масштабів шкоди;

Першим кроком у відновленні лісів є оцінка масштабу шкоди. Це можна зробити шляхом проведення опитувань і використання методів дистанційного зондування для картографування постраждалих територій.

  • Розробка плану відновлення;

На основі оцінки можна розробити план відновлення, який враховує види дерев, які можна вирощувати в цій місцевості, стан ґрунту та наявність води.

  • Очистка від снарядів, що не розірвалися, та іншого сміття;

Перед посадкою дерев територію потрібно розмінувати, та очистить від іншого сміття. Це повинні робити навчені фахівці з необхідним обладнанням і заходами безпеки.

  • Посадка дерев; 

Коли територія очищена, можна висаджувати дерева. Важливо вибрати такі види, які пристосовані до місцевого середовища і можуть добре рости в чинних умовах.

  • Догляд та обслуговування; 

Щойно посаджені дерева потребують догляду та спостереження, щоб забезпечити їхнє виживання. Це включає воду, мульчування та захист дерев від шкідників і хвороб.

  • Контроль прогресу;

Регулярний моніторинг проєкту реставрації важливий для оцінки успіху проєкту та виявлення будь-яких проблем, які можуть виникнути. Це допоможе внести необхідні корективи в план.

  • Отримання допомоги.

Існує багато організацій, які спеціалізуються на проєктах з відновлення лісів. Ці організації можуть надати технічну експертизу, фінансування та інші ресурси для підтримки зусиль з відновлення. Крім того, урядові установи, місцеві громади та приватні компанії також можуть відігравати певну роль у підтримці зусиль з відновлення лісів.

“Логіка відповідей мені сподобалася. Це послідовний текст. Враховуючи те, що ця відповідь написана машиною, а не людиною і всього за декілька секунд, то результат, як на мене – досить не поганий.  Фактично, ШІ – починає бути радником для людини”, – зазначив автор.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження кліматологів за допомогою штучного інтелекту показало, що світу не уникнути потепління на 1,5°C, яке станеться між 2033 і 2035 роками.

Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік