Шмигаль розповів, як Україна буде реалізувати цілі Європейського зеленого курсу kmu.gov.ua

Шмигаль розповів, як Україна буде реалізувати цілі Європейського зеленого курсу

Катерина Бєлоусова

Реалізація кліматичних цілей передбачає низку ключових трансформацій

Для України зміна клімату є пріоритетним питанням, яке залишається на порядку денному світової спільноти. А секторальні політики мають відповідати цілям Європейського зеленого курсу.

Про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час другого засідання 21 грудня робочої групи з питань координації подолання наслідків зміни клімату в рамках ініціативи Європейської комісії "Європейський зелений курс", повідомляє Урядовий портал.

Шмигаль підкреслив, що наслідки змін клімату є одним із найгостріших світових викликів, і Україна не може залишатись осторонь. Також важливо поглибити діалог з ЄС у контексті Європейського зеленого курсу з урахуванням участі делегації України в конференції ООН зі зміни клімату у Глазго.

"У січні минулого року в Уряді ми обговорили формування українського зеленого курсу на основі європейського Green Deal. У нас насичений порядок денний з огляду на амбітну мету України — повноцінну інтеграцію секторальних політик до цілей Європейського зеленого курсу", — зауважив Денис Шмигаль.

Реалізація кліматичних цілей передбачає низку ключових трансформацій і для їх досягнення необхідно створити постійні секторальні робочі групи та координувати зусилля всіх учасників навколо Стратегії зеленого переходу. Робота буде вестися на базі Центру економічного відновлення.

Постійні підгрупи вже створено за такими напрямками:

  •   Енергетична незалежність і трансформація енергетики;
  •   Енергоефективність та термомодернізація;
  •   Нова конкурентоспроможна економіка;
  •   Кліматичні фінанси для забезпечення зеленого переходу.

У засіданні також взяли участь Віце-прем'єр-міністр, Міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, Міністр розвитку громад та територій Олексй Чернишов, заступника керівника Офісу Президента Ігор Шурма, а також представники Мінекології, Мінекономіки, Мінфіну та експертного середовища. 

Вони обговорили низку важливих питань щодо реалізації Європейського зеленого курсу, зокрема у сфері енергоефективності, постачання енергоресурсів, промисловості, а також розвитку фінансових інструментів для підтримки таких трансформацій.

Нагадаємо, Стефанішина пояснила, що для отримання фінансування на декарбонізацію від Євросоюзу та уряду українські компанії мають розробляти власні стратегії.

Читайте також
Зміна клімату може збільшити щорічну загальну інфляцію на 1,18%
Зміна клімату може збільшити щорічну загальну інфляцію на 1,18%

Екстремальна літня спека 2022 року збільшила інфляцію продуктів харчування в Європі приблизно на 0,6%

Міндовкілля оприлюднило проєкт кліматичної стратегії України до 2035 року
Міндовкілля оприлюднило проєкт кліматичної стратегії України до 2035 року

Зауваження та пропозиції можна надсилати до 26 лютого

Нафтова промисловість знала про небезпеку для клімату з 1954 року – дослідження
Нафтова промисловість знала про небезпеку для клімату з 1954 року – дослідження

Зараз рівень CO2 в атмосфері становить 422 частки на мільйон, що на третину вище за перший показник 1958 року