Україна подасть НВВ2 до Паризької угоди, що наблизить її до Green Deal, — Шмигаль Главком

Україна подасть НВВ2 до Паризької угоди, що наблизить її до Green Deal, — Шмигаль

Зоряна Бердник

Уряд докладає максимум зусиль для поступової трансформації економіки в напрямі вуглецево нейтрального розвитку

Затвердження Національно визначеного внеску до Паризької кліматичної угоди є кроком, що наближає Україну до "Європейського зеленого курсу" та до виконання положень Угоди про асоціацію з ЄС.

Зобов’язання, окреслені НВВ2, задаватимуть траєкторію розвитку економіки України не менш ніж на 10 років, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час наради з обговорення підготовки другого Національно визначеного внеску України до Паризької угоди. Про це повідомляє урядовий портал.

"Уряд України докладає максимум зусиль для поступової трансформації національної економіки в напрямі вуглецево-нейтрального розвитку. Зобов’язання, які будуть окреслені другим Національно визначеним внеском, задаватимуть траєкторію розвитку економіки України щонайменше на 10 років", — зазначив Шмигаль.

Прем’єр наголосив, що розроблення й подання Національно визначеного внеску (НВВ) України є обов’язковою вимогою Паризької угоди. Другий НВВ, за його словами, Україна має подати до Секретаріату Рамкової конвенції ООН з питань зміни клімату. У документі мають міститися цілі щодо скорочення викидів парникових газів та адаптації до зміни клімату.

Нарада в онлайн-форматі відбулася під головуванням прем’єр-міністр 16 березня. До неї долучилися міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко та міністр фінансів Сергій Марченко.

Зі свого боку, міністр захисту довкілля Роман Абрамовський наголосив, що напрями економічного розвитку обов’язково мають бути збалансованими.

"Україна є активним учасником глобальної боротьби зі зміною клімату та адаптації до неї. Тому сьогодні наше головне завдання, щоб у фіналі сформований другий НВВ до Паризької угоди відповідав довгостроковій меті досягнення вуглецевої нейтральності не пізніше ніж 2060 року, але водночас був реалістичним. Вектори розвитку секторів української економіки обов’язково мають бути економічно та екологічно збалансованими", — зазначив Роман Абрамовський.

Шмигаль додав, що Уряд поділяє бачення ЄС щодо необхідності підвищення амбітності кліматичних цілей та посилення декарбонізації економічної системи. "Екологічні трансформації в Україні є невіддільною умовою ефективних екологічних трансформацій Європи", — резюмував він.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що Денис Шмигаль оголосив про початок роботи над "Українським зеленим курсом". Під час зустрічі з віцепрезидентом Європейської комісії з питань Європейського зеленого курсу Франсом Тіммермансом він обговорив приєднання України до реалізації європейської ініціативи Green Deal.

Читайте також
В Україні розробили план реалізації оновленого Національно визначеного внеску
В Україні розробили план реалізації оновленого Національно визначеного внеску

Україна має зробити свій внесок до глобальної боротьби зі зміною клімату

Екокомітет Верховної Ради підбив екологічні підсумки року
Екокомітет Верховної Ради підбив екологічні підсумки року

Під час обговорення акцентували на питаннях кліматичної політики та декарбонізації економіки

Стало відомо, коли Мінекології розробить план імплементації НВВ2
Стало відомо, коли Мінекології розробить план імплементації НВВ2

Україна має скоротити викиди парникових газів на 65% від рівня 1990 року до 2030 року

Україна сама залучатиме кошти на "зелену" трансформацію, — Стефанішина
Україна сама залучатиме кошти на "зелену" трансформацію, — Стефанішина

До саміту в Глазго Україна очікувала, що отримає в межах СОР26 певні преференції