Щотижневий дайджест екологічних подій України: як і де взяти участь shutterstock

Щотижневий дайджест екологічних подій України: як і де взяти участь

Валентина Гембарська

Всі заходи безкоштовні за умови попередньої реєстрації

В останній тиждень жовтня в Україні відбудеться не менше шести заходів, що присвячені темам охорони довкілля.

ЕкоПолітика підготувала щотижневий дайджест, в якому розповість, як встигнути зареєструватися та безкоштовно взяти участь.

  • 26 жовтня, 16:00 — Екологічний комплаєнс – виклики в Україні, перші кейси

Представники Danone, Greencubator, Kinstellar, InAgro розкажуть про свій досвід екокомплаєнсу і вплив на бізнес.

МОДЕРАТОР: Олена Кучинська, керуючий партнер компанії Kinstellar (Kyiv office)

Спікери:

  • Олександра Навроцька, Danone
  • Ольга Семків, екологічний омбудсмен "АрселорМіттал Кривий Ріг" (TBC)
  • Роман Зінченко, Greencubator
  • Ганна Хижа, Agrofusion
  • Представники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України (TBC).

Питання до обговорення:

  • міжнародні стандарти екокомплаєнсу, що будуть корисні для впровадження українським виробникам/ бізнесу;
  • національні законодавчі вимоги для ведення бізнесу в Україні, очікувані зміни в регулюванні;
  • ініціатива розширеної відповідальності виробника – що це, чому компанії приєднуються, що допоможе змінити, як можна приєднатися;
  • запуск та робота різноманітних екостартапів – можливості для розвитку бізнесу та отримання інвестицій для українських "зелених" стартапів, соціальних компаній, інноваторів у сфері стійкого розвитку, коротко про уже працюючі стартапи;
  • екологічні стратегії, environmental політики та кращі практики приватних компаній.

Захід буде проходити як панельна дискусія з короткими виступами та подальшим обговоренням і питаннями/відповідями від глядачів. Це одна з перших подій у межах Місяця Ділової Доброчесності-2021, який триватиме до кінця листопада.

Реєстрація за посиланням.

  • 27 жовтня, 12:00 — Відкрите засідання Комітету АСЕУ з питань ринків електроенергії та впровадження СНЕ

Запрошуємо всіх охочих, хто цікавиться впровадженням систем накопичення енергії взяти участь у відкритому засіданні Комітету АСЕУ з питань ринків електроенергії та впровадження систем накопичення енергії (СНЕ).

Відкрите засідання Комітету відбудеться в рамках тижня Сталої енергії ЄС.

Системи накопичення енергії – це ключ до підвищення гнучкості енергосистеми та оптимізації виробництва електроенергії. Також системи накопичення енергії – це серце енергонезалежності України. Але в практичній площині виникає ряд питань щодо реалізації таких проектів в Україні.

Під час засідання Комітету запланована доповідь Сергія Кравчука, Голови Комітету АСЕУ з питань ринків електроенергії та впровадження систем накопичення енергії (СНЕ), директора компанії KNESS Energy на тему: "Практичні аспекти реалізації проекту створення системи накопичення енергії для використання на ринку електроенергії".

Попередня реєстрація обов’язкова (до 09:30 27 жовтня) за посиланням.

  • 28 жовтня, 09:00 — Форум "Кругова економіка для сталого розвитку міст"

В Івано-Франківську відбудеться форум всеукраїнського масштабу, в якому візьмуть участь експерти зі Швеції, Нідерландів, Німеччини, Польщі та Словенії.

Попередні оцінки говорять, що темпи потепління в Україні перевищують глобальні. За прогнозами громадської організації "Екодія", до 2100 року через підняття рівня моря затопить 35 українських міст, зокрема: Одесу, Херсон, Миколаїв, Маріуполь. 6 міст затопить повністю, серед яких: Вилкове, Гола Пристань, Затока.

У світі вже розробили ефективні рішення, наприклад: концепція “15 хвилин”, Париж. Йдеться про трансформацію міста таким чином, щоб все необхідне було розташовано в межах 15 хвилин пішої чи велодоступності. Завдяки цій концепції люди зменшують викиди парникових газів і, відповідно, зменшують негативний вплив на зміну клімату.

Тому організація “Тепле Місто” долучила до форуму представників мерії зі Швеції та Польщі, фахівців у питаннях кругової економіки з Німеччини, Словенії та Нідерландів, щоб знайти та збудувати систему, яка найбільш ефективно вирішить проблеми Івано-Франківська та, потенційно, інших міст.

На сьогодні “Тепле Місто” та нідерландська організація Metabolic за підтримки фонду “Відродження” провели дослідження та розробили візію того, як зробити так, щоб франківський бізнес застосовував принципи кругової економіки. Це вже почав робити інноваційний центр Promprylad.Renovation, який може стати прототипом й для інших центрів (торгових, наукових, інноваційних) в Івано-Франківську й інших містах України.

Детально з темами, що будуть підняті на події, можна ознайомитися в програмі події.

Дата: 28 жовтня

Місце: Промприлад.Реновація, відкритий цех "Парасолька".

Зареєструватися на онлайн-трансляцію можна за посиланням.

  • 28 жовтня, 14:00 — Серія вебінарів "Розвиток водневої економіки в Україні"

Енергетична асоціація "Українська воднева рада" за підтримки Проєкту Агентства ООН з промислового розвитку "UNIDO" та Глобального Екологічного Фонду "GEF" організовує серію онлайн-вебінарів на тему "Розвиток водневої економіки в Україні".

У рамках відкритого онлайн-заходу представники Кабінету Міністрів України, Проєкту Агентства ООН, НАК "Нафтогаз України", Оператора ГТС України, наукових інституцій, громадських організацій, бізнес асоціацій та компаній обговорюватимуть питання новітніх тенденцій розвитку водневої економіки в Україні та у світі.

Серед ключових тем обговорення: розвиток водневого сектору, побудова інвестиційного сценарію для водневих проєктів, транзитний потенціал України та глобальні перспективи.

Коли: 7, 21 та 28 жовтня, а також 4 листопада 2021 року з 14:00 до 15:30

Де: Zoom

Програма за посиланням. Пряма трансляція вебінарів також буде доступна у Facebook.

Для участі потрібно зареєструватися. Посилання для підключення будуть надіслані зареєстрованим учасникам в листі-підтвердженні участі у день проведення вебінарів.

  • 29 жовтня, 11:00 — Енергоефективна громада – чисте довкілля

Форум має на меті представити громадам державну політику та інструменти підвищення енергоефективності у житловій, соціальній та бюджетних сферах, а також обговорити механізми фінансування відповідних проєктів. На початку опалювального сезону вкрай важливо роз’яснити громадам переваги та можливості енергоефективності – вагомого інструменту для соціально-економічного захисту українців, зменшення їхніх витрат на комунальні послуги та подолання енергетичної бідності у цілому.

Серед ключових спікерів:

  • Микола ТИЩЕНКО – голова міжфракційного депутатського об'єднання "Енергоефективна Україна"
  • Валерій БЕЗУС – Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України
  • Олексій ПЕТРОВ – голова Закарпатської обласної ради
  • Анатолій ПОЛОСКОВ – Голова Закарпатської обласної державної адміністрації
  • Богдан АНДРІЇВ – міський голова м. Ужгорода
  • Олексій КУЧЕРЕНКО – народний депутат України

Ключові теми форуму:

  • Енергоефективність в житловій, комунальній та бюджетній сферах
  • Зелене фінансування
  • Енергія з твердих побутових відходів.
  • Альтернативні види палива

У рамках форуму буде підписано Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво між Державним агенством з енергоефективності та енергозбереження України та Закарпатською обласною радою.

До участі у форумі запрошуються: мери міст та голови ОТГ, представники місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування, міжнародних фінансових установ і банків, підприємств, асоціацій, виробники енергоефективного обладнання, енергоменеджери, енергоаудитори, наукове та експертне середовище, ЗМІ.

Акредитація ЗМІ на форум за контактами:

zhyrnalpablo@gmail.com, saeepressa@gmail.com, 0509741056 (Білецький Павло Павлович).

З питань участі у форумі звертайтеся за тел. 095-394-59-09 (Уляна Гурчумелія).

  • 29 жовтня, 15:00 — Онлайн семінар: "Надрокористування. Дозвільна діяльність та дотримання законодавства"

Реєстрація до 28 жовтня, 18.00 включно, за посиланням. Після проходження реєстрації буде автоматично наданий лінк на Zoom-кабінет. Збережіть його.

Слухачі, які пройдуть анкетування за підсумками семінару отримають сертифікат учасника ДЕА по темі.

Участь безкоштовна, вхід до ZOOM-кабінету буде доступний тільки зареєстрованим учасникам (надіслано на електронну пошту, що вказувалася при реєстрації).

Організатори: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, Державна екологічна інспекція України, громадська рада при Міндовкіллі, Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління, Всеукраїнська громадська організація "Жива планета".

Читайте також
Які події не пропустити в останній тиждень січня. Екодайджест
Які події не пропустити в останній тиждень січня. Екодайджест

Більшість заходів відбудеться в онлайн-форматі та безплатно

Життя поруч зі сміттєзвалищем і фінансування "зелених" технологій. Екодайджест
Життя поруч зі сміттєзвалищем і фінансування "зелених" технологій. Екодайджест

У другій половині січня триває Великий зимовий облік птахів