Що робити в разі радіаційної небезпеки: покрокова інструкція від МОЗ Shutterstock

Що робити в разі радіаційної небезпеки: покрокова інструкція від МОЗ

Олена Яценьо

Яких рекомендацій дотримуватися

Із дня вторгнення країни-агресора радіаційно небезпечні та хімічні об'єкти в Україні зазнають ворожих атак, а деякі, як-от Чорнобильська атомна електростанція та Запорізька АЕС, кілька днів захоплені російськими збройними формуваннями. Тож через дії окупантів існує постійна загроза екологічної катастрофи не тільки в Україні, а й в Європі загалом.

Центр громадського здоров’я МОЗ України дав практичні поради та вказівки, яких треба дотримуватися в разі радіаційної аварії.

Перші дії в разі оповіщення про радіаційну аварію

— Зайти в укриття, підвал або всередину будівлі.

— Забрати всередину домашніх тварин.

— Триматися якомога далі від стін і даху будівлі, тому що радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівель.

— Зачинити й заблокувати всі вікна та двері в приміщенні, не підходити до них без нагальної потреби.

— Зробити кількаденний запас води в герметичних місткостях. Продукти загорнкти в плівки та покласти в холодильник або шафу.

— Підготувати маску, респіратор або ватно-марлеву пов’язку для захисту органів дихання.

— Стежити за повідомленнями від рятувальників ДСНС, поліції, місцевої влади.

Як діяти, якщо треба вийти з укриття

— Виходити можна лише в разі нагальної потреби. У такому разі потрібно користуватися респіратором, одягнути плащ і гумові чоботи й рукавички.

— Не можна роздягатися на вулиці, сідати на землю, купатися у відкритих водоймах, збирати гриби або лісові ягоди.

— Після повернення додому потрібно зняти верхній шар одягу. Так ви позбудетеся до 90% радіоактивного матеріалу. Робити це треба обережно, щоб не розтрусити радіоактивного пилу. Далі потрібно помістити одяг у пластиковий пакет або герметичний контейнер і тримати його подалі від людей і домашніх тварини.

— Якщо є така можливість, то необхідно прийняти душ із милом, помити голову шампунем. Не можна використовувати кондиціонерів для волосся, оскільки вони можуть закріпити радіоактивний матеріал на вашому волоссі. Також не варто терти шкіри, щоб не подряпати її, бо так радіоактивний матеріал може потрапити у відкриті рани.

Якщо змоги прийняти душу немає, варто вимити з милом під проточною водою руки, обличчя та відкриті частини тіла. Якщо доступу до води немає, можна скористатися вологими серветками чи тканиною. Особливу увагу радять звернути на руки й обличчя (повіки, вії, вуха).

— Одягнути чистий одяг.

Що безпечно пити та їсти

— Вживати воду можна лише з перевірених джерел. Доки рятувальники чи влада не повідомляють про безпеку водопровідної води, доти лише вода в пляшках залишатиметься не забрудненою. Паковання захищає рідину всередині від радіоактивних речовин.

— Кип’ятіння водопровідної води не позбавляє від радіоактивних речовин. Тож варто мати запас води в пляшках чи інших герметичних контейнерах. Напої в холодильнику теж безпечні для вживання.

— Вода в інших ємностях у домі, таких як унітаз або водонагрівач, не буде містити радіоактивних речовин. Водопровідну або колодязну воду можна використовувати для миття тіла та паковань їжі й води.

— Навіть якщо водопровідна вода забруднена, її все одно можна використовувати для знезараження. Будь-який радіоактивний матеріал, який потрапляє в поверхневі або підземні води, буде розбавлятися водою до дуже низького рівня і буде безпечним для миття шкіри, волосся та одягу.

— Безпечною є їжа з герметичних контейнерів (консерви, банки, пляшки, коробки тощо). Також безпечною є їжа, яка зберігалася в холодильнику або морозильній камері.

— Перед відкриттям харчові контейнери потрібно протерти вологою тканиною або чистим рушником. Також перед використанням треба протерти кухонне приладдя. Використану тканину чи рушник рекомендують класти в поліетиленовий пакет або герметичний контейнер і залишати в недоступному місці, подалі від людей і тварин.

Йодопрофілактика

Профілактика за допомогою препаратів стабільного йоду є одним із заходів індивідуального захисту населення в разі радіаційної аварії й здатна запобігти або знизити поглинання дози в щитоподібній залозі.

Відповідно до Наказу МОЗ №408 від 09.03.2021 № 408 "Про затвердження Регламенту щодо проведення йодної профілактики у разі виникнення радіаційної аварії", йодну профілактику здійснюють тільки після офіційного оповіщення.

У ЦГЗ закликали людей не скуповувати йодних препаратів через обстріл ЗАЕС та захоплення окупантами ЧАЕС. За даними Центру, нині в цьому немає потреби. Ба більше, завчасна йодна профілактика може тільки зашкодити здоров'ю.

Якщо радіаційний фон у деяких населених пунктах буде підвищеним, ЦГЗ та місцева влада офіційно сповістять про це населення.

Після отримання вказівок проведіть йодну профілактику. Вона має такий вигляд:

  • для дорослих — протягом 7 днів по одній таблетці (0,125 г) йодистого калію;
  • для дітей віком до двох років — частина таблетки (0,04 г).

За відсутності йодистого калію використовуйте йодистий розчин: 3-5 крапель 5%-розчину йоду на склянку води, дітям до двох років — 1-2 краплі.

Раніше ЕкоПолітика писала, як діяти в разі аварій на хімічних об'єктах.

Читайте також
На промзоні Запоріжжя виявили радіоактивний предмет: показники зашкалюють у 4 рази
На промзоні Запоріжжя виявили радіоактивний предмет: показники зашкалюють у 4 рази

В місті перевищення радіаційного фону не зафіксовано

На Житомирщині спіймали водія з 3 тоннами радіоактивної деревини, які везли у Київ
На Житомирщині спіймали водія з 3 тоннами радіоактивної деревини, які везли у Київ

Кору вивозили без жодного дозиметричного контролю

Японія зіллє в океан радіоактивну воду з “Фукусіми”: названо дату
Японія зіллє в океан радіоактивну воду з “Фукусіми”: названо дату

Китай заборонив імпорт морепродуктів з 10 префектур Японії, зокрема з Фукусіми

Японія планує злити в океан радіоактивну воду з Фукусіми найближчими місяцями
Японія планує злити в океан радіоактивну воду з Фукусіми найближчими місяцями

Стічні води "Фукусіми" потрібно видалити, щоб завод можна було вивести з експлуатації